Kontorchef før energitopmøde: Vi må ikke fremstå som den grønne Kloge-Åge

INTERVIEW: Et års hårdt embedsarbejde kulminerer i næste uge, når G20-kredsens energiministre er til topmøde i København. Maria Tarp, kontorchef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, kalder det den største grønne begivenhed på dansk jord siden COP15.

”Som embedsmand på det internationale grønne område er det den her type opgaver, man glæder sig mest til," siger Maria Tarp.
”Som embedsmand på det internationale grønne område er det den her type opgaver, man glæder sig mest til," siger Maria Tarp.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Anders Redder

”Det er totalt micromanagement, det her. Vi har lavet en detaljeret drejebog og sørget for at skræddersy programmer til de forskellige landes delegationer, så det danske udstillingsvindue udnyttes til fulde under CEM,” fortæller Maria Tarp.

Hun er international kontorchef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, har erfaring fra Udenrigsministeriet og skal i den kommende uge stå bag Lars Christian Lilleholt (V), når ministeren byder G20-landenes energiministre velkommen til CEM-topmøde i København.

Siden maj 2017, hvor Danmark fik tildelt værtskabet under forrige topmøde i Beijing, har hun sammen med kolleger i Energistyrelsen, CEM-sekretariatet og en række ambassader været en af de topembedsmænd, som intenst har arbejdet for at stable Nordic Clean Energy Week og CEM-mødet på benene.

”Som embedsmand på det internationale grønne område er det den her type opgaver, man glæder sig mest til. Danmark har mulighed for at yde indflydelse direkte ind i G20-kredsen. CEM-landene står samlet set for 90 procent af verdens investeringer i ren energi og 75 procent af den globale udledning af drivhusgasser,” siger hun, da Altinget i ugen op til CEM møder hende i ministeriets lokaler på Stormgade.

Underholdningen skal gå rent hjem, og så kan vi andre grine af Kirsten Birgit en anden gang.

Maria Tarp
International kontorchef, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Et levn fra Obama-tiden
CEM står for Clean Energy Ministerial og blev for ni år siden introduceret af den daværende amerikanske præsident, Barack Obama.

G20-landenes energiministre deltager sammen med de nordiske lande i et årligt topmøde, der i modsætning til de mediebevågne COP-konferencer ikke skal munde ud i tværnationale fælleserklæringer.

”Kulturforståelse er enormt vigtig. Vi skal under ingen omstændigheder træde folk over tæerne, hvis vi skal nå vores mål for CEM.
”Kulturforståelse er enormt vigtig. Vi skal under ingen omstændigheder træde folk over tæerne, hvis vi skal nå vores mål for CEM." Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

I stedet er CEM tænkt som en bilateral og mere uformel netværksmulighed, hvor de største lande lader sig inspirere af best practice på energiområdet.

”Hvis der skal skrues på de helt store knapper, skal store vækstøkonomier være med. Både i forhold til at skabe vækst og arbejdsplader, men også for at nå i mål med den grønne omstilling globalt,” siger Maria Tarp.

Nye vinde med Trump
Danmark lagde billet ind på værtskabet allerede inden valget af Donald Trump i USA, og særligt den nye amerikanske administrations energipolitiske kurs har gjort det sværere at lobbye for danske løsninger, da amerikanernes gejst for ren og grøn energi er dalet.

Dokumentation

Blå bog: Maria Tarp

39 år og kontorchef på det internationale kontor i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Erhvervserfaring
2014-16: Souschef, UM
2012-14: Politisk rådgiver, FN, New York
2009-12: 1. ambassadesekretær, FN-missionen, NYC
2008-09: Fuldmægtig, UM
2007-08: 1. ambassadesekretær, den danske ambassade i Kabul, Afghanistan
2006-07: Fuldmægtig, UM

Uddannelse
Kandidat i statskundskab, Københavns Universitet (2006), efteruddannelse fra Columbia University, New York.










0:000:00