Disse klimaordførere blev stemt ind og ud af Folketinget

OVERBLIK: Folketingsvalget onsdag betød stor sejr for nogle partier, mens andre dansede med spærregrænsen. Se, hvilke klimaordførere der er inde, og hvem der er ude, her. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Et folketingsvalg er lig med udskiftning for flere af politikerne på Christiansborg.

Det gælder også for partiernes klimaordførere.

Ud af de i alt ni klimaordførere fik to valgets bagside at mærke. Desuden kostede valget også energiordfører Christian Polls (ALT) plads i Folketinget.  

Få overblikket her. 

Pia Olsen Dyhr Pia Olsen Dyhr
20.047 stemmer

47-årige Pia Olsen Dyhr blev SF's tredje formand i den forrige valgperiode, hvor hun tog over efter Annette Vilhelmsen. Olsen Dyhr blev valgt til Folketinget i 2007, men markerede sig allerede inden da som en retorisk stærk politiker med klare lederambitioner. Hun er tidligere formand for SFU og stillede i 2005 op imod Villy Søvndal ved formandsvalget i SF. Et valg, hun dog tabte ret klart som forventet. Men hendes aspirationer om at komme til tops i partiet var sået. Hun er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har arbejdet som politisk koordinator i CARE Danmark og som koordinator i Danmarks Naturfredningsforening.

Thomas DanielsenThomas Danielsen

8.826 stemmer
35-årige Thomas Danielsen får Venstres tredje mandat i Vestjyllands Storkreds og kan fortsætte i Folketinget, hvor han har siddet siden 2011. 

Søren Egge RasmussenSøren Egge Rasmussen
57-årige Søren Egge Rasmussen, der er uddannet tømrer og landmand, kan se frem til endnu en periode i Folketinget. Han blev valgt ind for første gang i 2015. Egentlig lå partiets EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, nummer et på listen og stod dermed til at snuppe det ene mandat, partiet har fået i Østjyllands Storkreds. Men da Villumsen er blevet valgt ind i Europa-Parlamentet, baner det vejen for Søren Egge Rasmussen.  

0:000:00