Analyse af 
Erik Holstein

DJØF-logik bag DONG-salg

ANALYSE: Ud fra en økonomisk betragtning kan det ikke udelukkes, at Goldman Sachs' tilbud til DONG er det bedste. Men på det politiske plan er regeringens optræden selvdestruktiv. For SF er konflikten direkte livsfarlig og har ført til spekulationer om partiets udtræden af regeringen.

Goldman Sachs: En værre partner set fra centrum-venstre-vælgernes synsvinkel er svær at forestille sig. Men finansministeren har frakoblet den politiske dimension.
Goldman Sachs: En værre partner set fra centrum-venstre-vælgernes synsvinkel er svær at forestille sig. Men finansministeren har frakoblet den politiske dimension.
Erik Holstein

Mens det kræver topkarakterer fra CBS at vurdere de økonomiske konsekvenser af DONG-handlen, behøver man ikke at være professor i statskundskab for at vurdere de politiske konsekvenser.  

Derfor kan man overalt på Christiansborg møde en enorm undren over, at regeringen har bevæget sig ind i minefeltet med Goldman Sachs. For det er meget svært at se en tvingende grund til at vælge en løsning med så store politiske omkostninger.

Nidkær vogter
Vurderingen af konflikten er helt afhængig af, om man afkobler de politiske elementer eller ej.

Ser man salget af aktier til Goldman Sachs gennem Finansministeriets briller, er det en logisk følge af den brede aftale om en delvis privatisering af DONG, der blev indgået i 2004. Finansministeriet ser det som sin fremmeste opgave at vogte nidkært over statens midler, og der er absolut ingen grund til at tro, at man har ønsket at favorisere Goldman Sachs. Derfor er det sandsynligt, at finansspekulanterne fra den amerikanske kapitalfond faktisk har givet det bedste tilbud inden for rammen.

Til gengæld kunne staten have valgt at låne pengene til DONGs kapitalindsprøjning. Noget tyder på, at det kunne være en fin forretning for staten, men som ved alle andre investeringer vil der også være en risiko. Det bryder man sig af princip ikke om i Finansministeriet.

Corydon udtalte i weekenden, at der ikke må "gå politik i sagen". En logisk udtalelse fra en økonomichef, men en højst mærkværdig udtalelse fra en toppolitiker.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Dertil kommer, at såvel DONG-bestyrelsen med Fritz Schur i spidsen og finansminister Bjarne Corydon (S) er overbeviste om, at det nærmest pr. definition højner effektiviteten at få private investorer ind. Her er der et direkte link til Corydons bekendelser til konkurrencestaten, som senest blev gentaget i weekenden.

Ud fra den form for markedslogik kan man sagtens nå til den konklusion, at salget af 19 procent DONG-aktier er det mest fordelagtige. Omend der er mange eksperter, der også ud fra en snæver markedsanalyse, ser salget til Goldman Sachs som en fejltagelse.

Trængt i defensiven
Det forunderlige ved sagen er, at den fagligt kompetente finansminister handler, som om han befinder i et vakuum helt isoleret fra den politiske virkelighed. For selv hvis kritikerne tager fejl – selv hvis det viser sig at være den bedste forretning at sælge til den stærkt omstridte kapitalfond – er det en realpolitisk katastrofe for en socialdemokratisk finansminister. Og for hele regeringen.

Men den slags indgår tilsyneladende ikke i finansministerens overvejelser. For som Corydon udtrykte det i weekenden, må der ikke "gå politik i sagen". En logisk udtalelse fra en økonomichef, men en højst mærkværdig udtalelse fra en toppolitiker.

De vigtigste S-ministre, Thorning, Sass og Mette Frederiksen, slog fredag ring om Corydon, men det er ikke udtryk for styrke. Det er snarere et tegn på, hvor alvorlig sagen er blevet for Socialdemokraterne, efter tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen torsdag rettede en ubarmhjertig kritik af aftalen.

En ting er murren og knurren i S-folketingsgruppen, kritik fra Lykketoft, Ritt, Poul Nielson og en række S-borgmestre. Det er galt nok. Men Nyrup har de sidste par år fået idolstatus i S-baglandet, og det gør virkelig ondt, når han hakker til.

Optagelsesprøve
For Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen er sagen ved at udvikle sig til et personligt mareridt. Som tidligere top-SF'er var han i front i et opgør med kapitalfonde og finansspekulanter a la Goldman Sachs. Nu skal han som socialdemokratisk partisoldat forsvare DONG-aftalen.

Tilmed måtte Jesper Petersen krybe til korset og indrømme, at han havde taget fejl: Goldman Sachs har ikke lovet at betale udbytteskat i Danmark. Kapitalfonden kan altså eje DONG-aktier fra et skattely, selvom regeringen netop har gjort kampen mod skattely til en af sine mærkesager.

Jesper Petersen får virkelig prøvet sin loyalitet af i sit nye parti. Hans prøvelser i Goldman Sachs-sagen får optagelsesritualerne i en rockerklub til at minde om hyggelige julelege i en SFO.

Modstridende meldinger
I Jesper Petersens gamle parti er DONG-sagen en endnu større belastning. Udenrigsminister Holger K. Nielsen har energisk forsvaret aftalen med Goldman Sachs. Måske ikke så underligt, for ifølge regeringskilder har han som skatteminister nikket ja til aftalen. 

Diskussionen har været oppe på SF's gruppemøder, men SF's ledelse har febrilsk forsøgt at standse kritik fra partiets folketingsmedlemmer og medlemmer af landsledelsen. I SF-ledelsen håber man på, at sagen "går over", men den lave profil er i modstrid med SF's aktuelle overlevelsesstrategi, der lægger op til en helt anderledes klar profil. 

Inkonsekvensen tog en skrue mere, da det i weekenden kom frem, at SF-formand Annette Vilhelmsen i partiets landsledelse selv har stemt for en mere kritisk udtalelse. Den fastslår blandt andet, at der skal betales skat af DONG-udbyttet. Hvad Goldman Sachs tydeligvis ikke har intentioner om at gøre på dansk jord. 

Dokumentation

Det udtalte SF's landelse om DONG-sagen:

Salg af DONG-aktier
Hensynet til klimaet er meget vigtigt for SF. Derfor er det også afgørende med fortsat sikring af DONG Energy som en central aktør, når det gælder en fortsat udbygning af havvindmølleparker og en konkurrencedygtighed indenfor området. Landsledelsen noterer sig, at SF i 2004 medvirkede til aftalen om vilkår for salg af aktier i DONG.

Landsledelsen er bekymret for konsekvenserne ved aftalen, og på længere sigt også ift. hvilken indflydelse det vil få for prioriteringerne i DONG. SF mener, at der må være offentligt ejerskab eller kontrol med vitale områder inden for forsyning og infrastruktur samt en særlig omfattende offentlig kontrol med og regulering af udvinding af olie og lignende naturressourcer.

Landsledelsen lægger derfor vægt på at fastholde regeringen på, at staten fortsat har aktiemajoriteten og dermed er den bestemmende hovedejer, herunder at folkestyret ikke på nogen måde hindres i at fastlægge dansk energipolitik som følge af aktiesalget. SF er ikke tilhænger af en børsnotering af DONG. Betyder en manglende børsnotering, at eksisterende medejere gør brug af en eventuel tilbagekøbsklausul, må staten være klar til det.

Landsledelsen finder det meget vigtigt, at alle nye medejere overholder dansk og international skatteret, så der svares skat af et udbytte.


0:000:00