DMI-direktør vil dele vejrdata ud gratis: Vi skal have flere eksperimenter

NY ROLLE: DMI skal være en datapusher, som erhvervslivet kan regne med, siger instituttets direktør. Frisættelsen af DMI's vejrdata kan ifølge beregninger, instituttet har fået lavet, give store økonmiske gevinster for samfundet

Fremover kan alle interesserede gratis hente data fra DMI's målinger af vind, temperatur og meget andet. <br>
Fremover kan alle interesserede gratis hente data fra DMI's målinger af vind, temperatur og meget andet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Danmarks Meteorologiske Institut åbner nu for dataslusen. Over de kommende år vil Instituttet stille flere og flere af sine data gratis til rådighed for borgere og erhvervsliv.

Det handler om samfundsøkonomi, men det handler også om et gammelt statsmonopol, der er ved at ændre opfattelsen af sin egen rolle i samfundet, siger DMI's direktør Marianne Thyrring:

"Vi forlader forestillingen om, at et gammelt statsmonopol ved, hvad der er godt for borgerne. Forestillingen om, at vi kan gætte på, hvad alle har brug for, er naiv og gammeldags," siger hun.

"Vi er tæt på at fylde 150 år, og så har vi tænkt, 'hvad er gamechangeren, der også gør DMI relevant i fremtiden?' Og vores oversættelse af det har været at spille ind i den grønne omstilling endnu stærkere end vi allerede gør, og gøre borgere og virksomheder i stand til at lave løsninger, der passer til, hvem man nu end er," siger hun.

Alle kan trække data
De allertidligste forsøg med at give adgang til DMI's data har allerede vist nye anvendelser:

"Der så vi, at en svensk bruger havde lavet en app til svenske sejlere, der forklarer vejrforholdene i de de danske farvande. Det er et produkt, som DMI aldrig selv ville lave. Hvorfor skulle skatteborgerne betale for, at vi laver det?," siger Marianne Thyrring.Gennem et frit tilgængeligt API kan alle og enhver allerede gå ind og hente meteorologiske observationsdata - altså målinger af vind, nedbør temperatur og lignende. Senere på året bliver data om vandstand og lynnedslag tilgængelige. Og næste år bliver der åbnet for blandt andet radardata.

Håbet er, at det skal gøre mange flere i stand til at bygge virksomehder og services op med kvalitetsdata som fundament:

"Hvis vi sætter de her byggeklodser i form af data til rådighed, så kan folk bygge det, de gerne vil. Det fordrer, at de byggeklodser er ordentlig kvalitet, og at de er tilgængelige, og kommer til tiden," siger Marianne Thyrring.

"Men ligesom når alle vi andre skal betale for noget, så køber vi kun det allermest nødvendige. Alle de eksperimenter og nye ting, der skal komme, det var der ikke tilstrækkeligt af til at vi kunne udvikle os hurtigt," siger hun.

0:000:00