DMU kritiserer plan for Anholt-vindmøller

HAVVINDMØLLER: VVM-redegørelsen for havvindmølle-parken ved Anholt er baseret på fejlagtige tolkninger og undervurderer de mulige skadelige virkninger for fugle- og dyrearter i området, mener DMU.
DMU mener, at der er flere fejl og mangler i VVM-redegørelsen for havvindmølleparken ved Anholt.
DMU mener, at der er flere fejl og mangler i VVM-redegørelsen for havvindmølleparken ved Anholt.
Energistyrelsens VVM-redegørelse om havvindmølle-parken ved Anholt undervurderer risikoen for fugle- og dyrearter i området. Det mener DMU, som fremhæver, at der tegnes et forkert billede af risikoen ved at opføre vindmølle-parken i dansk farvand.

DMU har i sit høringssvar forsøgt at gøre opmærksom på, at flere af antagelserne i rapporten er baseret på fejlfortolkninger og forkerte vurderinger, men disse punkter er ikke blevet inkluderet i den endelige VVM-redegørelse. Derfor retter DMU en skarp kritik imod rapportens ophavsmænd.

"Konklusionen er, at en mindre del af kritikken er taget ad notam, men at væsentlige problemstillinger fortsat er for dårligt belyst eller at fejlfortolkninger ikke er blevet korrigeret," skriver DMU i høringssvaret og fremhæver, at de allerede i december 2009 fremsendte et udkast, så der var mulighed for at inkorporere kritikpunkterne i den endelige VVM-redegørelse, men at dette ikke er sket.

"På baggrund af gennemgangen finder vi ikke, at VVM-redegørelsen har en kvalitet, der er egnet som beslutningsgrundlag," skriver DMU.

Forskningschef ved DMU, Jesper Madsen, er uforstående over for, at kritikken ikke er blevet taget til efterretning hos myndighederne.

Lommer kan miste habitat
Ifølge DMU er der flere grundlæggende problemer ved VVM-redegørelsen. Jesper Madsen påpeger, at opførelsen af vindmølleparken kan få konsekvenser for fuglelivet i området.

"Det første er, at der forekommer to arter af lommer i området, hvor vi vurderer, at den ene art, rødstrubelom, kan forekomme i et så stort antal derude, at det kan have betydning for den internationale bestand. Og derfor bør der være en speciel gennemgang af den arts forekomst og vurdering, som tager hensyn til det," siger Jesper Madsen og fortsætter:

Fakta

Havvindmølleparken vest for Anholt skal åbnes i 2012.

Der skal opstilles 100 til 175 havvindmøller.

Der er ingen grænse for, hvor høje møllerne må være.

Med en kapacitet på 400 MW bliver den verdens største.

Parken kommer til at dække 4 procent af DK's energiforbrug

Havvindmølleparken er en del af den energipolitiske aftale fra februar 2008.

Aftalen blev indgået af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.


Kilde: Ingeniøren

"Vi ved fra andre undersøgelser, at de lommerne er følsomme over for havvindmølle-konstruktioner, holder afstand til møllerne osv. som gør, at de potentielt kan miste et habitat derude. Det burde virkelig have været vurderet meget grundigere."

Parken kan forstyrre sælernes fødesøgning
Det er dog ikke kun fuglene, der kan komme til at lide overlast som følge af opførelsen af parken. Ifølge Jesper Madsen er der ligeledes stor risiko for, at det vil få negative følgevirkninger for sæler i området.

På baggrund af gennemgangen finder vi ikke, at VVM-redegørelsen har en kvalitet, der er egnet som beslutningsgrundlag.

DMU
Høringssvar

"Det andet problem er, at vi har lavet en undersøgelse, som viser, at havvvindmølleområdet derude faktisk er et vigtigt fourageringsområde for sæler. Det kommer ikke ordentligt frem i VVM-redegørelsen. Det bliver ikke taget ind i vurderingen. Man vurderer simpelthen ikke, hvad det betyder, at der er sæler derude," siger han og tilføjer, at det ikke i tilstrækkelig grad bliver belyst, om det vil være kritisk for sælerne i området.

0:000:00