DN og oppositionen: Skove og landbrug skal spille en større rolle i CO2-kampen

NY KURS: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil undersøge muligheden for at hive CO2 ud af luften. Første skridt i den plan bør være at plante mere skov og omdanne lavbundsjorde fra landbrug til natur, lyder det fra oppositionen og en række grønne organisationer.

Maria Gjerding (DN), Pia Olsen Dyhr (SF) og Jens Joel (S) vil have klimaministeren til at se på, hvordan mere skov og flere naturområder kan være et værktøj i kampen for at mindske CO2-niveauet.
Maria Gjerding (DN), Pia Olsen Dyhr (SF) og Jens Joel (S) vil have klimaministeren til at se på, hvordan mere skov og flere naturområder kan være et værktøj i kampen for at mindske CO2-niveauet.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Miljø-, natur- og klimapolitikken skal i langt højere grad samtænkes i kampen mod global opvarmning, og det kan kun gå for langsomt med at komme i gang.

Det mener en række grønne organisationer oven på meldinger fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der i begyndelsen af august tilførte den grønne indsats en ny dimension: Danmark skal ikke længere kun tænke på udledning af CO2, men også afsøge muligheder for at optage og lagre CO2, så mindre kulstof slipper ud i atmosfæren, sagde ministeren til DR.

"Det er en vigtig udmelding fra ministeren, for det er en absolut nødvendighed, at vi gør mere for at øge CO2-optaget. Ellers kan vi ikke nå vores klimamål. Det har ikke fyldt meget i debatten, så det er på tide, at der ændres på det," siger Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver i den grønne Tænketank Concito.

Træer og lavbundsjorde i fokus
Ministeren har til DR sagt, at teknologien bag CO2-optag er "dyr og teknologisk vanskelig," og at frugterne endnu ikke er modne til at begynde et decideret optagskapitel i Danmark.

Den her dagsorden vil være en oplagt sag for et nyt, grønt superministerium.

Jacob Mark
Politisk ordfører, SF

Men ifølge den grønne tænketank Concito findes der allerede nu gode og jordnære bud på, hvordan Danmarks nettoudledning kan bringes tættere på nul.

"Hvis vi fordobler det danske skovareal, vil det have en effekt, der svarer til at mindske CO2-udledningen fra samtlige personbiler i Danmark. Skovplantning er klart den metode, der på mest effektiv vis vil sætte sig præg på vores nettoudledningen," siger Torben Chrintz fra Concito.

"Derudover bør vi omdanne lavbundsjorde, som tidligere har været moser, fra landbrug til natur. De udleder enorme mængder CO2 og er samtidig blandt de mindst produktive marker," siger Torben Chrintz.

Win-win for miljø og klima
I Danmarks Naturfredningsforening lægger formand Maria Reumert Gjerding vægt på, at et øget fokus på CO2-optag også i høj grad vil gavne naturens ve og vel. 

"Der er en palette af gode effekter for både miljøet og naturen, hvis regeringen tør satse på det her. Vi får flere naturområder, mere biodiversitet og en bedre beskyttelse af drikkevandet, hvis vi omlægger landbrugsarealer til skov eller andet natur. Det er win-win," siger hun. 

0:000:00