Dødsliste splitter Parlamentet

AFBUREAUKRATISERING: EU’s folkevalgte har svært ved at blive enige om, hvordan de samlet skal reagere på EU-Kommissionens planer om at skrotte 80 lovforslag, blandt andet på det grønne område.

EU-parlamentarikerne har endnu ikke besluttet sig til, om de vil vende tommelfingeren op eller ned til EU-Kommissionens såkaldte dødsliste.
EU-parlamentarikerne har endnu ikke besluttet sig til, om de vil vende tommelfingeren op eller ned til EU-Kommissionens såkaldte dødsliste.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der var stor støj i Europa-Parlamentet, da EU's folkevalgte for en måned siden fik forelagt den såkaldte dødsliste over forslag over planlagte EU-love, som EU-Kommissionen gerne vil trække tilbage.

På torsdag skal parlamentarikerne levere en samlet respons på listen, men de er nu blevet betydeligt mere stille. Der er langt fra enighed på tværs af politiske skel om, hvordan man skal håndtere Kommissionens planer om at skrotte 80 lovforslag, herunder relativt nye regler om affaldshåndtering og luftkvalitet, som har vakt vældig furore.

EU-Kommissionen har lovet ikke at gøre noget, før den har hørt både Parlamentet og EU’s ministre.

Med på den værste
Parlamentets store konservative gruppe, EPP, erklærer sig ifølge talsmand Pedro López de Pablo ”100 procent enige med Kommissionens prioriteter” og støtter dermed op om de ofringer, dens første-næstformand, Frans Timmermans, har planlagt.

Fakta

Udpluk fra Kommissionens dødsliste

Økologi-forordningen
Nye regler for økologi vil blive trukket tilbage og erstattet med et nyt forslag, hvis ikke der kan indgås en aftale inden for seks måneder.
Skolemælk- og skolefrugtordningen
Ordningen skal evalueres som led i en generel afbureaukratiseringsøvelse. Kommissionen foreslår derfor at fastfryse igangværende forhandlinger om en sammenlægning af de to ordninger.
Frø-forordning
EU-Parlamentet har bedt Kommissionen trække et nyt regelsæt om plantemateriale og såsæd tilbage. Det vil Kommissionen nu gøre.
Cirkulær økonomi – også kaldet affalds-pakken
Forslaget til en ny genanvendelsesstrategi vil blive trukket tilbage og erstattet med et nyt og mere ambitiøst forslag inden udgangen af 2015.
Dele af ren luft-pakken
Det såkaldte NEC-direktiv, der sætter nationale udslipslofter for seks miljøskadelige stoffer, vil blive trukket tilbage og genfremsat som en del af opfølgningen på 2030-klimapakken. Til gengæld overlever den del af pakken, der skal regulere udslip fra mellemstore fyringsanlæg. 
Fond til dækning af omkostninger ved olieudslip trækkes tilbage, fordi forslaget er så gammelt, at de konsekvensberegninger og det analysearbejde, der ligger bag det, er forældet.
Barselsdirektivet
EU-lovgiverne får seks måneder til at finde enighed om forslaget, som har været undervejs i over seks år. Ellers vil forslaget blive kasseret og et revideret forslag vil blive fremsat
.
Energibeskatningsdirektiv
Kommissionen mener, at EU-landene har udvandet direktivet til et punkt, hvor det ikke længere opfylder sit formål. Derfor trækkes det.

Heller ikke den liberale gruppe, ALDE, har de store kvaler med listen, efter at Parlamentet har fået stillet visse garantier i udsigt i forhold til de grønne tiltag, pointerer deres talsmand.

Efter stærke reaktioner fra grønne organisationer, civilsamfundet og en række EU-landes regeringer har EU-Kommissionen lovet, at den vil komme med et nyt og mere ambitiøst forslag til affaldspakken. Desuden er det planen, at de udslipskrav, som var indeholdt i det foreslåede sæt luftforureningsregler, skal tænkes sammen med EU’s overordnede klimamål frem mod 2030 og genfremsættes sammen med dem.

Ikke nok for alle
Disse garantier er dog hverken nok for Parlamentets Grønne gruppe eller for socialdemokraterne (S&D), som ikke er tilfredse med, at forslagene er blevet skrottet i første omgang.

”Der er en forholdsvist udelt vrede over Kommissionens liste,” siger SF’s Margrete Auken, der sidder hos De Grønne i Parlamentet.

”Det er et udtryk for, at deres bedre reguleringsdagsorden i virkeligheden betyder ingen regulering,” siger hun.

0:000:00