Debat

DTU-direktør: Vi er både olienation og grønt foregangsland

DEBAT: Olien fra Nordsøen er en værdifuld men tidsbegrænset ressource, som vi skal få det bedste ud af. Det skriver Bo Cerup-Simonsen fra DTU’s Center for Olie og Gas, der understreger oliens status som nødvendig energikilde frem mod 2050.

Det er nu, at vi har boreplatforme og rørledninger på stedet. Materialet har været ekstremt kostbart at etablere, og det har ikke en ubegrænset levetid," skriver Bo Cerup-Simonsen om den danske Nordsø-olie.
Det er nu, at vi har boreplatforme og rørledninger på stedet. Materialet har været ekstremt kostbart at etablere, og det har ikke en ubegrænset levetid," skriver Bo Cerup-Simonsen om den danske Nordsø-olie.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Cerup-Simonsen
Direktør for Center for Olie og Gas - DTU

Olieprisen er lige nu lav. Det betyder ikke, at vi skal stoppe med at forske i, hvordan vi sikrer dansk olie og gas i en årrække fremover.

De lave oliepriser betyder heller ikke, at vi skal stoppe den grønne omstilling af vores energi- og transportsektor, fordi olien er billig.

Vi skal arbejde videre med de ressourcer, vi har, på den mest fornuftige måde. Olien fra Nordsøen skal bidrage til vores økonomi og velfærd samtidig med, at vi fortsætter den grønne omstilling.

Fakta
Altinget: energi og klima og Altinget: forsyning sætter den næste måned fokus på de lave oliepriser og har samlet et panel af debattører, som vil diskutere mulige konsekvenser for grøn omstilling og dansk økonomi. 

Mød panelet her, og husk, at du som læser altid er velkommen til at deltage i debatten, enten ved at benytte kommentarfeltet i bunden af indlæggene, eller ved at sende et indlæg til [email protected].

Vi skal øge potentialet i Nordsøen
Det danske samfund skal have gavn af olie- og gasressourcerne i Nordsøen. Det var målet for regeringen i 2014, da den besluttede at samarbejde med olie- og gasindustrien om en strategi for området.

I tiden op til den beslutning blev Center for Olie og Gas - DTU etableret af Dansk Undergrunds Consortium og DTU. Fra begyndelsen var centret tænkt som en hjørnesten i den fælles indsats mellem den danske regering og den danske olie- og gasindustri om på kommerciel basis at udvikle en langsigtet strategi for optimering af olie- og gasindvending fra den danske del af Nordsøen.

Olie fra Nordsøen er en værdifuld med tidsbegrænset ressource, og muligheden for at realisere værdien varer ikke evigt.

Bo Cerup-Simonsen
Direktør for Center for Olie og Gas

Sammen med forskere fra vores partnerinstitutioner Aalborg Universitet (AAU), Aarhus Universitet (AU), Københavns Universitet (KU), GEUS samt fra øvrige DTU-enheder er det vores opgave at bidrage til at øge potentialet i Nordsøen ved at identificere og modne nye teknologier og herunder stimulere forsknings-, uddannelses- og innovationsmiljøet i Danmark.

Vi skal øge indvindingsgraden, så der på trods af lave oliepriser skabes midler til f.eks. at dække udgifterne for den danske grønne omstilling.

Selv en mindre stigning vil betyde en stor merværdi for det danske samfund i form af energiforsyning, skatteindtægter og jobs i hele landet.

Olien finansierer den grønne omstilling
Olie fra Nordsøen er en værdifuld, men tidsbegrænset ressource, og muligheden for at realisere værdien varer ikke evigt. Den er samtidig en vigtig ressource for Danmark, idet den har været og er med til at betale for de samfundsgoder, vi alle nyder godt af. Det gælder f.eks. også den grønne omstilling af Danmark.

De nuværende oliepriser kunne få nogen til at mene, at vi bør stoppe med forskning og udvikling i øget olieindvinding. Eller mene, at vi kunne vente på bedre tider rent økonomisk, hvor der ville være flere penge i det.

For den danske olieproduktion i Nordsøen er det ikke muligt at lukke ned og åbne op, når det måtte være betimeligt.

Det er nu, at vi har boreplatforme og rørledninger på stedet. Materialet har været ekstremt kostbart at etablere, og det har ikke en ubegrænset levetid.

Vi har med andre ord en potentiel enorm samfundsmæssig værdi i Nordsøen, og vi har travlt med at finde løsningerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Cerup-Simonsen

Vice President, Royal Caribbean Cruise, fhv. direktør, Center for Olie og Gas, DTU
civilingeniør

0:000:00