Debat

DTU har energien til at føre energiforliget ud i livet

DEBATSTAFETTEN: Skal vi nå de ambitiøse målsætninger i energiforliget, kommer det til at kræve en kæmpe indsats, ikke mindst på forsknings- og innovationsområdet. Sådan lyder vurderingen fra Hans Larsen, vicedekan fra DTU. Læs hele debatindlægget her.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Hvidtfeldt Larsen
Vicedekan, DTU, Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi

En omstilling til 100 pct. vedvarende energi i 2050 er et flot og ambitiøst mål, som kræver en kæmpeindsats på mange fronter i det danske samfund. Med den politiske vilje, der er vist med det brede energiforlig, er DTU på energiforskningsområdet parat til at tage handsken op og bidrage til at udvikle og integrere de mange løsninger, der er en nødvendig forudsætning for at virkeliggøre forliget.

Vores nuværende energisystem har taget over 100 år at opbygge. Det blev opbygget efter en tankegang om, at der altid skulle være så meget energi til rådighed, som samfundet på ethvert tidspunkt havde brug for.

Ny tankegang 
Et energisystem uden fossile brændsler skal opbygges efter en helt anderledes tankegang. Her gælder det om at tilpasse samfundets energiforbrug efter den energi, der rent faktisk er til rådighed. For vedvarende energikilder er jo karakteriseret ved at være fluktuerende og ikke nødvendigvis levere på de tidspunkter, hvor samfundet har størst behov. Derfor skal omlægningen ske på en intelligent måde, så det ikke påvirker vores adgang til energiservices, når vi ønsker det.

Fakta
BLAND DIG !
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Vi er allerede nået et godt stykke vej i Danmark med at indpasse fluktuerende energi, idet vi har formået at indpasse over 20 pct. vindenergi i det danske energisystem. Gennem den proces har vi forskningsmæssigt og industrielt opbygget meget af den know-how, der skal til for at ændre energisystemet, så vi kan nå målet om, at halvdelen af elforbruget skal komme fra vind i 2020.

DTU har den nødvendige forskningsmæssige ekspertise på vindområdet, og vi har også en stor forskningsindsats inden for de intelligente energisystemer, som er nødvendige for at komme i mål.

At føre energiforliget ud i livet vil også kræve mange kloge hoveder i de kommende årtier. Dem hjælper DTU også med til at uddanne.

Hans Hvidtfeldt Larsen
Vicedekan, DTU

Forskning og udvikling
Det er ambitiøst at satse på at udfase kul fra de danske kraftværker inden 2030. Godt 15 år er ikke lang tid i denne sammenhæng, for det vil kræve en god portion forskning og udvikling at levere en så betydelig del af det danske elforbrug med vanskelige brændsler som biomasse og affald. Men også her kan DTU levere den forskningsmæssige ekspertise, der bliver hårdt brug for.

Det ser mere lyst ud med hensyn til at udfase oliefyr inden for samme tidshorisont. Her er vi internationalt førende med hensyn til fjernvarmeløsninger, der kan erstatte oliefyrene. Det gælder både forskningsmæssigt og industrielt. Desuden er mikrokraftvarmeværker til hver enkelt husstand tæt på et kommercielt stade, og DTUs forskning sammen med Topsoe Fuel Cells i de såkaldte SOFC-brændselsceller kan være med til at få mikrokraftvarmeværkerne ind i de danske hjem.

Skal vi hurtigt nedsætte forbruget af fossile brændsler, vil energieffektiviseringer skulle spille en central rolle, og her er stadig meget at komme efter, selv om der siden den første oliekrise i 70'erne har været gjort en stor indsats. DTU International Energy Report 1, som udkommer i november 2012, vil meget grundigt belyse dette emne, og vi håber, at den vil blive til stor nytte for myndigheder, beslutningstagere, energibranchen og forskningsverdenen, når det gælder energieffektiviseringer.

Kloge hoveder
At føre energiforliget ud i livet vil også kræve mange kloge hoveder i de kommende årtier. Dem hjælper DTU også med til at uddanne. Både når det gælder forskning, udvikling og demonstration inden for energieffektivisering, elektrificering og vedvarende energi, medvirker DTUs ca. 1000 forskere på energiområdet gennem 5 ingeniøruddannelser til at uddanne fremtidens ingeniører inden for energiområdet.

Vi glæder os over energiforliget og ser frem til at være med til at føre det ud i livet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00