Debat

DTU: Kernekraft og vindenergi kan gå hånd i hånd

DEBAT: Lande som Frankrig, Storbritannien og Kina satser på både atomkraft og sol- og vindenergi, og det samme bør Danmark gøre, skriver Bent Lauritzen fra DTU Nutech. Det vil ligeledes bidrage positivt til klimakampen.

Danmark skal ikke dogmatisk afstå fra at forske i kernekraft, men skal i stedet for tage aktiv del i forskningen og dermed kampen mod klimaforandringerne, skriver Bent Lauritzen fra DTU Nutech.
Danmark skal ikke dogmatisk afstå fra at forske i kernekraft, men skal i stedet for tage aktiv del i forskningen og dermed kampen mod klimaforandringerne, skriver Bent Lauritzen fra DTU Nutech.Foto: Privatfoto
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Lauritzen
Afdelingschef, Center for Nukleare Teknologier, DTU Nutech

Budskabet fra FN’s Klimapanel og andre internationale organisationer er sådant set klart nok: Skal klimaændringerne begrænses og en dramatisk forringelse af store befolkningsgruppers levestandard forhindres, er der brug for alle teknologier, der kan nedsætte udslippet af CO2 og andre drivhusgasser.

Inden for energisektoren er det kernekraft, vedvarende energi samt energi-effektiviseringer, der har den største effekt. Glemmes eller gemmes kernekraft i dette mix, bliver det dyrere at begrænse klimaændringerne, og chancen for, at det vil lykkes, bliver mindre.

De andre gør det
Store lande har forstået budskabet. Kina, Indien, Frankrig og Storbritannien bygger såvel kernekraftværker som sol- og vindanlæg samtidigt med, at el-produktionen, transportsektoren og energiforbruget i industri og husholdninger effektiviseres. Sidegevinsten er mindre forurening, renere luft, og en mindre afhængighed af at skulle importere olie, kul og gas fra politisk ustabile regioner.

Fakta
Debatten på Altinget: energi og klima sætter fokus på atomkraft.

Panelet, som diskuterer emnet, tæller:
  • Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi
  • Thomas Grønlund Nielsen, formand for foreningen REO
  • Kaspar Hewitt Klenø, COO i virksomheden Seaborg Technologies
  • Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace i Danmark
  • Palle Bendsen, klimatalsperson for NOAH Friends of the Earth Denmark
  • Villum Christensen, energiordfører for Liberal Alliance
  • Bent Lauritzen, afdelingschef, Center for Nukleare Teknologier på DTU NUTECH
  • Mikkel Dencker, klimaordfører og energiordfører for Dansk Folkeparti
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Dansk Energi ved adm. direktør Lars Aagaard har leveret klar tale i denne debat. Dansk Energi er imod kernekraft i Danmark, men vedkender sig behovet for kernekraft som en grøn teknologi i løsningen af den globale klimaudfordring. Mange andre lande har imidlertid kernekraft på dagsordenen. Cirka 40 lande bygger eller planlægger at bygge kernekraftværker, herunder lande, der er både mindre rige og mindre teknologisk udviklede end Danmark.

Forskning afgørende for fossilfrit samfund
Udviklingen henimod et samfund fri for fossile brændsler sker ikke af sig selv, men forudsætter forskning og innovation. Forskning i kernekraft sigter mod at øge sikkerheden ved eksisterende og nye værker, at gøre disse mere økonomiske, og at udvikle nye reaktorer og brændselskredsløb. Danmark bidrager formelt til dette via EU-samarbejdet, men reelt er det danske bidrag forsvindende lille, da det ikke understøttes af danske forskningsmidler.

Hvis vi dogmatisk afstår fra at forske i kernekraft, afstår vi også fra at kunne påvirke den teknologi, der måske kan levere det allerstørste bidrag i indsatsen mod klimaforandringerne. 

Bent Lauritzen
Afdelingschef, Center for Nukleare Teknologier, DTU Nutech

Den danske forskning i vedvarende energi er derimod omfattende og sigter blandt andet imod at indpasse den stadigt voksende andel af vind- og solkraft i elsystemet. Disse energikilder er som bekendt yderst ustabile og derfor svære at håndtere i elsystemet. Et supplement med el fra kernekraft vil gøre det meget lettere at skabe robuste systemer.

Tænk globalt
Det danske bidrag til at løse klimaudfordringerne kan blive langt større, hvis vi tænker bredt og globalt frem for kun nationalt. Hvis vi dogmatisk afstår fra at forske i kernekraft, afstår vi også fra at kunne påvirke den teknologi, der måske kan levere det allerstørste bidrag i indsatsen mod klimaforandringerne.

Forskningen skal være langsigtet og bør være teknologineutral. Hvis vi begrænser os til kun at forske i nutidens – danske – teknologier, får vi heller ikke andre, og vi fortaber muligheden for at udnytte de nye teknologier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00