DTU kortlægger verdens vindressourcer

KORT NYT: I løbet af de næste tre år skal DTU opbygge et globalt vindatlas, som kan give et bedre billede af potentialet for vindenergi i forskellige regioner og viden om, hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at placere møller.
Christian Juhl Mølgaard
Fakta

DTU Vindenergi har allerede kortlagt vindressourcerne i mere end 30 lande, og det patenterede software-program WAsP, som ligger til grund for beregningerne, er udbredt til hele verden.

WAsP er løbende blevet udviklet siden lanceringen i 1987, og med et nyt værktøj kan man nu over store arealer indkalkulere alt, hvad der indvirker på vindmøllens ydelse, f.eks. højdeforskelle og variationer som skov, landbrug, søer, sne og is.

Dermed kan man give en pålidelig beskrivelse af vindklimaet i et helt land med en opløsning ned til 100 m eller finere. Og det udnyttes nu til opbygningen af et globalt vindatlas, som frit kan bruges af energiplanlæggere og beslutningstagere i hele verden.


Kilde: DTU

DTU skal i løbet af de næste tre år opbygge et globalt vindatlas, som kan give planlæggerne et bedre billede af potentialet for vindenergi i deres region.

Samtidig skal atlasset øge vores viden om, hvor i regionen det vil være mest hensigtsmæssigt at placere vindmøllerne. Hos DTU Vindenergi vurderer man, at atlasset sandsynligvis vil vise, at der er flere muligheder i vindenergi, end man umiddelbart regner med.

"Kortet vil blive frit tilgængeligt, men for at bruge det skal man have en vis viden, så der skal også udvikles et værktøj til at bruge dataene, og der indgår desuden en såkaldt kapacitetsopbygning i projektet," siger projektleder, seniorforsker Jake Badger fra DTU Vindenergi, i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at atlasset ikke vil kunne bruges til at beslutte den nøjagtige placering af den enkelte mølle eller møllepark; det vil kræve yderligere detail-målinger og modellering. Men perspektiverne for projektet er store:

"Det er vores erfaring, at energiplanlæggere ofte undervurderer vindressourcerne. Når vi kommer ned i den fine opløsning, kan vi som regel vise, at potentialet i vindenergi er større end forventet. Derfor vil dette globale vindatlas sandsynligvis kunne bidrage til øget brug af vindenergi og dermed til en mere bæredygtig energiproduktion i hele verden."

Der eksisterer data nok til at kortlægge hele jordens vindressourcer; man har dog besluttet, at det globale vindatlas kun skal dække havområder op til 50 km fra kysten. DTU samler de globale data og foretager de omfattende beregninger, der kan forvandle tallene til et brugbart værktøj for politikere og planlæggere.

Målet er, at man skal kunne klikke ind på et hvilket som helst område på kloden og få et billede af, hvordan vindens ressourcer er fordelt netop der.

Det globale vindatlas, som skal udarbejdes af DTU Vindenergi med EUDP-midler over de næste tre år, er en del af et større internationalt projekt, Global Atlas of Solar and Wind Resources, som igen udføres af en arbejdsgruppe under Clean Energy Ministerial, et internationalt samarbejde ledet af Danmark, Tyskland og Spanien.

Koordineringen står IRENA (International Renewable Energy Agency) for, og det er også dem, der udarbejder vejledninger i at bruge dataene.

Det er tanken, at det endelige kort skal have flere lag, så man for eksempel for et specifikt område kan se både vind- og sol-ressourcer, og på sigt vil det muligvis blive udbygget med f.eks. biobrændsler og brint, så det kommer til at dække alle bæredygtige energikilder.

0:000:00