Eaton-chef til politikere: Forbyd den mest skadelige drivhusgas i el-industrien

DEBAT: Selvom der findes miljøvenlige alternativer, udleder industrien hver dag store mængder af den mest miljøskadelige drivhusgas, SF6. Hvorfor tøver danske politikere med et forbud, spørger Pia Bøgh-Jensen, landechef i virksomheden Eaton.

Af Pia Bøgh-Jensen
Landechef i Power Management-virksomheden Eaton

Vores fælles klima og miljø er på alles læber, efter regeringen og alle Folketingets partier i slutningen af juni indgik den længe ventede energiaftale. Regeringen mener, at aftalen vil føre til en reduktion i udledningen af drivhusgasser og dermed føre Danmark et skridt tættere på målet om at blive et lav-emissions-samfund.

Desværre glemmer politikerne den mest miljøskadelige drivhusgas af slagsen – og det på trods af, at der allerede findes gode alternativer på markedet.

Den mest potente drivhusgas nogensinde
På mange områder er energipolitiske emner en hård nød at knække. Det, der er gavnligt ét sted, påvirker miljøet negativt et andet sted. Men der findes faktisk lavthængende frugter på det energipolitiske område, hvor løsningen ligger lige foran næsen på os.

Et eksempel på dette er svovlhexafluorid – mere almindeligt kendt som SF6 – som er en ekstremt miljøskadelig drivhusgas, som bruges i stor stil til mellemspændingsudstyr i el-industrien.

Drivhusgassen har et GWP (Global Warming Potential) på hele 23.900, hvilket betyder, at SF6 over 100 år bidrager 23.900 gange mere til drivhuseffekten end CO2. Det har da også medført, at stoffet er blevet registreret som den mest potente drivhusgas af FN's klimapanel, International Panel on Climate Change (IPCC).

Og ikke nok med det; SF6 har en atmosfærisk levetid på op til 3.200 år, hvilket vil sige, at gas, der udledes i dag, påvirker klimaet meget langt ud i fremtiden. Desuden kan gassen udgøre en sundhedsrisiko, hvis den slipper ud ved fx nedbrud eller ulykker.

Hul i lovgivningen – men EU-forbud er uundgåeligt
På trods af at vi ved, hvor skadelig SF6 er – både for miljøet og for de mennesker, der er i kontakt med det – bliver drivhusgassen stadig brugt i stor stil i el-industrien.

For selvom gassen er blevet optaget på Kyoto-listen over stoffer, hvis brug og udledning skal minimeres, og den er blevet forbudt i blandt andet sportssko, tennisbolde, bildæk og termoglas, betyder et hul i lovgivningen, at gassen stadig er tilladt i høj- og mellemspændingsudstyr.

Det er dog kun et spørgsmål om tid, før et fuldstændigt forbud mod SF6 rammer virksomheder på tværs af EU. EU-kommissionen har nemlig stillet krav til, at der inden 2020 bliver lavet en rapport, der undersøger, hvorvidt der findes alternativer til SF6 på markedet.

Og i el-industrien bliver der også kigget fremad. Flere af producenterne har allerede flere løsninger på markedet, som bruger alternativer til SF6.

Pluk de lavthængende frugter
Men hvorfor vente på EU? I Tyskland har delstaten Niedersachsen allerede overhalet resten af Europa indenom og forbudt SF6 i mellemspændingsudstyr.

I lyset af de store energipolitiske spørgsmål, som er vigtige at tage hånd om, men svære at finde gode og brede løsninger på, bør vi i Danmark følge Tysklands eksempel og sætte ind på de lavthængende frugter, der trods alt er inden for rækkevidde.

Et forbud mod SF6 er nemt at implementere, og det vil gøre et massivt indhug i danske virksomheders brug og udledning af skadelige drivhusgasser.

Faktisk kan SF6-fri løsninger gøre livet nemmere for virksomheder, da udstyret kræver mindre vedligeholdelse og ikke skal køres på særlige genbrugsstationer, når det skal udskiftes, for at undgå, at den skadelige gas udskilles.

Fremtiden er SF6-fri, og det er kun et spørgsmål om tid, før EU forbyder den skadelige gas. Danmark kan blive et foregangsland ved at forbyde drivhusgassen allerede nu. Eller er gassen gået af ballonen på energiforliget?

Forrige artikel S: Vi bliver fattigere, hvis vi ikke investerer grønt S: Vi bliver fattigere, hvis vi ikke investerer grønt Næste artikel Dansk Byggeri: Lav klimakrav til renoveringsprojekter Dansk Byggeri: Lav klimakrav til renoveringsprojekter