Debat

Efter FN klimatopmødet i New York – Danmark har vigtig rolle frem til ny klimaaftale

DEBAT: Danmark gik forrest på klimatopmødet i New York i den forgangne uge, mens USA skuffede. Men flere statsledere skal på banen, hvis en progressiv aftale skal indgås på klimatopmødet i Paris i 2015. Det skriver Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen.

Danmark spillede en positiv rolle ved FN klimatopmødet i New York. Det skriver Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen, Forum for Bæredygtig Udvikling
Danmark spillede en positiv rolle ved FN klimatopmødet i New York. Det skriver Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen, Forum for Bæredygtig Udvikling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Konklusionen er derfor, at det overvejende var andre aktører end landene, der forpligtede sig til øget handling, og at der stadig mangler den fornødne politiske vilje i mange lande. 

Troels Dam Christensen
Koordinator, 92-gruppen, Forum for Bæredygtig Udvikling

Af Troels Dam Christensen
Koordinator, 92-gruppen, Forum for Bæredygtig Udvikling

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Den 23. september var verdens stats- og regeringschefer og ledere fra erhvervsliv og civilsamfund samlet til klimatopmøde i New York. FN’s generalsekretær havde inviteret til mødet på en dyster baggrund.

De globale klimaændringer er på vej ud af kontrol, og ind til nu har verdenssamfundet ikke været i stand til at finde en løsning. Næste år skal en ny global klimaaftale landes i Paris, og hvis det skal blive en tilstrækkelig og virkningsfuld aftale, må der langt mere damp under kedlerne.
Klimatopmødet var altså Ban Ki-moons forsøg på at skabe større momentum i klimaprocessen. Lykkedes det så?

Dansk bidrag til klimafond
Først det positive: To dage før topmødet marcherede 400.000 mennesker gennem New York for at kræve klimahandling nu. Samtidigt var der aktioner og demonstrationer mange andre steder på kloden, og i alt var 6-700.000 mennesker på gaden. En massiv manifestation af, at borgere over hele kloden ønsker handling nu.

På klimatopmødet blev der lanceret en lang række nye initiativer fra mange aktører. Vigtige tiltag og nye alliancer indenfor vedvarende energi, energi-effektivisering, finansiering, skovbevarelse, transport, byer mm. Initiativer, der kan være med til styrke den konkrete klimaindsats her og nu. Ikke mindst erhvervsliv, investorer, udviklingsbanker, byer og civilsamfund var her aktive.

En mindre gruppe lande, inklusiv Danmark, kom med nye penge til den grønne klimafond under FN, hvilket er vigtigt både for den konkrete klimaindsats i de fattige lande, men også for at skabe tillid og fremdrift i klimaforhandlingerne frem mod en ny aftale.

Større politisk vilje frem mod Paris
Men der, hvor det for alvor haltede, var på landenes egne mål og forpligtelser. Her kom der ikke meget nyt, og langt de fleste lande fremhævede blot det, de allerede gør. Ikke mindst USA skuffede ved at komme med meget lidt konkret.

Konklusionen er derfor, at det overvejende var andre aktører end landene, der forpligtede sig til øget handling, og at der stadig mangler den fornødne politiske vilje i mange lande. Det er positivt, at topmødet bragte klima tilbage på statsledernes dagsorden, men det må de næste måneder omsættes til langt større politisk vilje og ambition fra de samme statsledere. Ellers får vi hverken den nødvendige klimaindsats her og nu eller en tilstrækkelig klimaaftale i Paris næste år.

Danmark spillede, med statsministeren i spidsen, en positiv rolle på topmødet ved at presse på og lancere ny finansiering og konkrete initiativer blandt andet indenfor energieffektivisering. Der er brug for, at Danmark, over de næste måneder frem til en ny klimaaftale, fortsætter og forstærker denne aktivistiske klimapolitik, herunder udvikler og lancerer flere konkrete initiativer.

Pres på EU
Samtidigt må Danmark presse EU til en mere aktiv rolle. EU kom med meget lidt nyt til topmødet, og hvis der skal være nogen chance for en tilstrækkelig klimaftale næste år, må EU op i langt højere gear, både i forhold til egne klimamål, klimafinansiering og støtte til ulandene. Hvis scenen alene overlades til USA og Kina, vil der ikke blive landet en tilstrækkelig klimaftale, og EU må i samarbejde med de progressive ulande presse ambitionsniveauet op.
Så Danmark har en vigtig rolle at spille de kommende måneder frem til en ny global klimaaftale i december 2015.

92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 23 ulands- og miljøorganisationer, der arbejder for global bæredygtig udvikling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Dam Christensen

Sekretariatsleder, 92-gruppen, medlem, 2030-panelet, Klimarådets Klimadialogforum
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1993)

0:000:00