Efter Københavns missede klimamål: SF vil have ”fuld smæk” på CO2-fangst

Et nyt milliardbeløb til CO2-fangst skal sikre, at København bliver klimaneutral hurtigst muligt, foreslår SF forud for forhandlinger om næste års finanslov. Alle tons reduktioner tæller i klimakampen, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

København bliver ikke CO2-neutral hovedstad i 2025, men målet skal nås hurtigst muligt.

Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr, som forud for finanslovsforhandlingerne foreslår at afsætte op til otte milliarder kroner fra den grønne fond til en model for CO2-fangst på affaldsanlæg.

”Det vil jo være vigtigt, om København så når målet om at være CO2-neutral i 2026 frem for 2028, nu det ikke bliver 2025. Der er en stor forskel, og alle tons reduktioner tæller i klimakampen. Der vil jeg arbejde for, at vi sætter turbo på,” skriver Pia Olsen Dyhr i en kommentar. 

Vi skal have fuld smæk på den grønne omstilling. Det er rigtigt ærgerligt, hvis der er nogle barrierer, der stopper og forhindrer grønne initiativer.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand

Københavns Kommune har opgivet klimamålet efter, at kommunens plan om at indfange store mængder CO2 fra et nyt anlæg på hovedstadens store affaldsforbrænding ikke har fået tilskud som forventet.

CO2-fangstanlægget var udset som det columbusæg, der kunne spare kommunen for de knap 500.000 tons CO2, der mangler, før kommunen kan kalde sig klimaneutral.

500.000. tons CO2 er endnu mere end hvad alt biltrafik i hovedstaden udleder på et år.

Anlægget skulle efter planen stå klar i 2025, men den plan er nu urealistisk, da Amager Ressourcecenter (ARC), der ejer anlægget, ikke lever op til de økonomiske krav fra Energistyrelsen for at få støttekroner fra en grøn statslig pulje til CO2-fangst.

Den Grønne Fond

Regeringen, Venstre, SF, Radikale, Enhedslisten og Konservative blev i juni enige om at reservere 1,5 milliarder kroner i 2024 og 3,5 milliarder kroner årligt fra 2025 2040 i det finanspolitiske råderum til etablering af et nyt grøn råderum.

Der reserveres således 53,5 milliarder kroner til den grønne omstilling mod 2040. Heraf afsættes i alt 10,6 milliarder kroner mod 2040 til aftale om grøn skattereform. 

Aftalepartierne er enige om, at det grønne råderum skal prioriteres på den klogest mulige måde og bidrage til den grønne omstilling af Danmark, herunder indfrielse af Danmarks klimamål. Derfor er aftalepartierne enige om, at det grønne råderum skal prioriteres til større og længerevarende investeringer i klima, grøn energi og miljø som for eksempel følgende (men ikke be grænset til):

  • Skovrejsning
  • Udtagning af lavbundsjorder
  • Udbygning af havvind
  • Elektrificering og energieffektivisering
  • Power-to-X
  • Fangst og lagring af CO2
  • Pyrolyse og grøn gas
  • Klimatilpasning
  • Generationsforureninger
  • Rent drikkevand og vandteknologi
  • Nye grønne omstillingsteknologier

Kilde: Finansministeriet

Tilbage i juni missede ARC også støtte fra EU's 1,5 milliarder kroner store Innovationspulje.

Men nu tændes måske alligevel et håb for drømmen om CO2-fangst i stor skala fra affaldsforbrænding i København.

0:000:00