Efter kritisk rapport om dansk klimahjælp til fattige lande: Nu skal ministre i samråd

Udenrigsministeriet har overrapporteret dansk klimabistand med flere hundrede millioner kroner, konkluderede Rigsrevisionen i januar. SF og Enhedslisten har derfor indkaldt to ministre i samråd tirsdag.

Foto: Liselotte Sabroe og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Hvordan får Udenrigsministeriet rettet op på rapporteringen af dansk klimahjælp til verdens fattigste lande?

Det er et af de helt centrale spørgsmål, som minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) skal svare på i et samråd tirsdag.

De er indkaldt af Enhedslisten og SF oven på en kritisk rapport fra Rigsrevisionen, der dokumenterer en overvurdering af dansk klimabistand med flere hundrede millioner kroner, og som blandt andet har fået statsrevisorerne til at gå i rette med begge ministerier.

{{toplink}}

"Klimabistand er en helt central søjle i den store globale klimaaftale, Parisaftalen, og det viser sig, at det har været rigtig svært for mange af os rige lande at leve op til," siger SF's udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist.

Lige præcis klimahjælpen – og ikke mindst opgørelsen af den – har de seneste år været genstand for megen debat i den udviklingspolitiske verden.

Danmark har nemlig på flere klimatopmøder, herunder FN-topmødet i Paris, sagt ja til sammen med resten af de rige lande at bidrage økonomisk med klimahjælp til de mest udsatte.

"Derfor er det vigtigt, vi hele tiden får rettet op på de fejl, der er i måden, vi gør det på," siger Rasmus Nordqvist.

"Så jeg ser frem til, at ministrene vil beskrive, hvad man vil rette op, så der kommer et retvisende billede."

0:000:00