Efter udflytning: Vismændene forventer at udskyde central miljørapport i 2020

UDFLYTNING: Vismændene er langtfra i fulde omdrejninger efter udflytningen til Horsens. Næste års miljørapport bliver "med stor sandsynlighed" udskudt, siger direktør for De Økonomiske Råd og frygter forsinkelser på over seks måneder.

De Økonomiske Råd regner endnu en gang med at udskyde en vismandsrapport  −denne gang helt til efteråret 2020. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix).
De Økonomiske Råd regner endnu en gang med at udskyde en vismandsrapport  −denne gang helt til efteråret 2020. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser får igen-igen indflydelse på De Økonomiske Råds – også kendt som vismændenes – miljørapport.

I november kunne Altinget fortælle, at alle rådets miljøøkonomer havde sagt op efter vismændenes udflytning fra København til Horsens.

Derfor har De Økonomiske Råd barberet en tredjedel af miljørapporten for 2019 og udskudt udgivelsen fra februar til april.

Nu meddeler John Smidt, direktør i De Økonomiske Råd, at udflytningen også næste år kaster skygger over miljørapporten. Endda i en sådan grad, at 2020-udgaven sandsynligvis bliver endnu mere forsinket end i år.

Det er en kæmpe udfordring at få det her til at fungere.

John Smidt, direktør, De Økonomiske Råd

”Vi kører stadig på halvt blus efter udflytningen. Næste års miljørapport vil derfor med stor sandsynlighed blive udskudt i forhold til det tidspunkt, rapporterne er kommet på de tidligere år. Faktisk kan den meget vel blive udskudt helt til efteråret 2020,” siger John Smidt og tilføjer:

”Vores bemanding er simpelthen ikke tilstrækkelig stor til, at vi realistisk kan nå det til tiden.”

Mangler stadig mandskab
Vismændenes miljørapport plejer at udkomme i februar.

Den nye udmelding betyder altså, at den kan blive forsinket med over et halvt år. Ifølge John Smidt er det for tidligt at sige, om rapporten for 2020 også bliver kortere end normalt.

Den forventede forsinkelse bunder i, at De Økonomiske Råds sekretariat stadig mangler mandskab. Ingen af Rådets seks miljøeksperter ønskede at tage turen vest over Storebælt efter udflytningen.

Dokumentation

Fakta om Det Miljøøkonomiske Råd

Det Miljøøkonomiske Råds opgave er ifølge loven at belyse samspillet mellem økonomi og miljø, ligesom rådet skal belyse effektiviteten i miljøindsatsen.

Rådet blev oprettet i 2007 i forbindelse med en revision af loven om Det Økonomiske Råd.

Efter 56 år skal De Økonomiske Råd, populært kendt som vismændene eller den finans- og miljøpolitiske vagthund, flytte 250 kilometer vest for hovedstaden. Fra årsskiftet vil de være at finde i Emil Møllers Gade i Horsens.

Kilde: De Økonomiske Råd


0:000:00