Eks-minister: Flyt Energistyrelsen til Lolland

UDFLYTNING: Alle sejl er sat til for at få Energistyrelsen flyttet til Lolland med den næste omgang statslige udflytninger, lyder det fra tidligere fødevareminister og borgmesterkandidat Henrik Høegh (V). Regeringen vil ikke love noget.

Venstres daværende miljøordfører Henrik Høegh og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, under afslutningsdebatten i 2014. I dag er Henrik Høegh borgmesterkandidat på Lolland og ønsker Energistyrelsen flyttet til sydhavsøen.
Venstres daværende miljøordfører Henrik Høegh og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, under afslutningsdebatten i 2014. I dag er Henrik Høegh borgmesterkandidat på Lolland og ønsker Energistyrelsen flyttet til sydhavsøen.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Morten Øyen

Energistyrelsen skal flyttes 150 kilometer mod syd, hvis det står til Venstres tidligere fødevareminister og nuværende borgmesterkandidat på Lolland, Henrik Høegh.

Fakta

Det står der om udflytning i regeringsgrundlaget

Udflytning af statslige arbejdspladser
De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Statens arbejdspladser skal derfor også være fordelt i hele landet. Og selv om statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, vil en decentral placering være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område.

Pr. 1. oktober 2016 er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. Langt størstedelen af de udflyttede institutioner skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

Regeringen vil ved udvidelse af eksisterende eller ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet, medmindre særlige grunde taler imod. Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger.

Han vil have Energistyrelsen placeret på sydhavsøen med regeringens næste runde af statslige udflytninger. Og på Lolland har man hyret konsulentbureau og sat alle sejl til for at missionen skal lykkes, lyder det fra borgmesterkandidaten, som brugte weekendens Venstre-landsmøde i Vejle til at lobbye V-ministrene.

Det skriver Politiken.

”Vi producerer syv gange mere grøn energi, end vi selv bruger. Så Energistyrelsen kunne få en god relation her,” siger Henrik Høegh til avisen.

Der kommer udflytninger på vores område. Det kan jeg godt bekræfte, men hvor mange og hvad, det vil jeg ikke sige noget om.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

"Vores tur nu"
Ifølge den tidligere venstreminister findes der både tomme kontorbygninger i Maribo og en stor administrationsbygning i Nakskov, hvor der vil være rigeligt med plads til Energistyrelsens 360 embedsmænd.

Samtidig mener han, at Lolland denne gang skal have en større andel af de statslige job, som bliver udflyttet.

”Vi fik 30-40 arbejdspladser sidst, og der var ingen problemer med at finde medarbejderne. Vi er ikke længere væk, end at halvdelen flytter med. Vi føler helt klart, at det er vores tur nu,” siger Henrik Høegh til Politiken, hvortil han tilføjer, at han på Venstre-landsmødet blandt andet fik talt om ideen med innovationsminister Sophie Løhde (V), der er sat i spidsen for regeringens næste jobudflytning.

Lilleholt afviser intet
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har allerede sendt hele Geodatastyrelsen og andre dele af hans ressort ud af København, og han er også denne gang med på at bidrage med flere statslige arbejdspladser uden for hovedstaden. Ministeren er dog ikke klar på at love, at der er nye job på vej til Lolland.

”Det er en proces, som er i gang. Alle ministerierne melder ind, og der kommer udflytninger på vores område. Det kan jeg godt bekræfte, men hvor mange og hvad, det vil jeg ikke sige noget om,” siger Lars Chr. Lilleholt til Politiken.

0:000:00