Eksperter: Landbrugspakke øger CO2-udledning

CO2: Regeringens udspil om mere biomasse til varmeproduktion på små værker kan rykke elproduktionen over på de store kulværker og dermed øge den danske CO2-udledning, frygter eksperter.
Regeringens plan om varmeproduktion med afgiftsfri biomasse vil skade kraftvarme på små værker, og det betyder mere el fra de store kulkraftværker, fastslår en række eksperter.
Regeringens plan om varmeproduktion med afgiftsfri biomasse vil skade kraftvarme på små værker, og det betyder mere el fra de store kulkraftværker, fastslår en række eksperter. Foto: colourbox

Den nye redningsplan for dansk landbrug risikerer at øge den danske CO2-udledning markant. Det siger en række eksperter, som Altinget.dk har talt med.

Regeringens vil med redningspakken give små kraftvarmeværker lov til at lave ren varmeproduktion med biomasse, i stedet for som i dag at skulle levere både varme og el fra naturgas. Den el, som de små værker stopper med at producere, vil i stedet komme fra store kulkraftværker, og det vil øge CO2-udledningen:

"Vi risikerer at havne i en situation, hvor kulkraftværkerne bliver nødt til at køre for at dække den manglende produktion på de små værker. Det betyder, at CO2-udledningen stiger," siger energi- og klimamedarbejder i Økologisk Råd, Søren Dyck Madsen.

Han bakkes op af forsker i energiplanlægning på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen:

"CO2-udledningen kan stige kraftigt. Det er der ingen tvivl om," siger han og understreger, at ekstra elproduktion typisk vil komme fra kulkraft:

Fakta

Regeringens forslag om biomasse:
Brugen af biomasse i energiforsyningen skal styrkes, hvilket bl.a. er afspejlet ved forhøjelsen af støtten til biomassebaseret elproduktion ved seneste energiaftale og øgede afgifter på fossile brændsler ved forårspakke 2.0. I forlængelse heraf er der enighed om at søge tilslutning blandt parterne i energiforligskredsen til at udbrede det frie brændselsvalg til kraftvarmeværker på op til 2 MW gennem ophævelse af forbuddet mod anvendelse af afgiftsfrie brændsler til varmeproduktion. Initiativet vil øge efterspørgslen efter biomasse, herunder bl.a. halm, og dermed understøtte Danmarks målsætning om 30 pct. vedvarende energi i 2020 og opfyldelsen af Danmarks klimamål.


Kilde: Aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om Grøn Vækst 2.0

"Når man øger incitamentet til at lave varmeproduktion fra biomasse ved hjælp af kedler, så betyder det også, at man risikerer en mindre kraftvarmeproduktion. Det betyder i realiteten, at der vil komme mere el fra typisk kulkraftværker ind i systemet."

Hos Greenpeace har man også svært ved at se meningen med regeringens udspil:

CO2-udledningen kan stige kraftigt - det er der ingen tvivl om.

Brian Vad Mathiesen
Ph.d. i energiplanlægning på Aalborg Universitet

"Det er dødsensfarligt. Man risikerer at flytte el-produktionen over på de store kulkraftværker. Udover at det er en foræring til landbruget, hvad er så den overordnede energimæssige plan med det her?" siger energi- og klimamedarbejder Tarjei Haaland.

Mindre fleksibelt energisystem
Søren Dyck Madsen understreger, at det ikke kun er CO2-udledningen, der vil blive påvirket af den nye landbrugspakke. Samtidig risikerer det danske energisystem at miste fleksibilitet i en tid, hvor der skal indpasses store mængder vedvarende energi i el-systemet, hvis Danmark skal nå målet om 30 procent VE i 2020.

Årsagen er, at det er hurtigere at skrue op og ned for el-produktionen, når man fyrer med gas istedet for biomasse:

0:000:00