Eksperter om nyt regeringsudvalg: "Det er nødvendigt for den grønne omstilling"

REGERINGSUDVALG: Statsminister Mette Frederiksen har oprettet et grønt regeringsudvalg, der skal løse en række centrale opgaver. To eksperter vurderer her udvalgets betydning og beføjelser. 

Connie Hedegaard er blandt andet tidligere konservativ klima- og energiminister. Hun kalder statsminister Mette Frederiksens nye udvalg for et "super godt" tiltag. 
Connie Hedegaard er blandt andet tidligere konservativ klima- og energiminister. Hun kalder statsminister Mette Frederiksens nye udvalg for et "super godt" tiltag. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Det er en glædelig nyhed, at statsminister Mette Frederiksen (S) har valgt at oprette et nyt regeringsudvalg til at koordinere den grønne indsats.

Det mener den forhenværende konservative miljøminister, klima- og energiminister og klimakommissær i EU Connie Hedegaard.

”Det er nødvendigt for den grønne omstilling, at regeringen konsekvent kontrollerer, om vi bevæger os i den rigtige retning og gør problemet mindre i stedet for det modsatte. Derfor er det et super godt tiltag,” siger Connie Hedegaard, som i dag er bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito.

Det nye såkaldte udvalg for grøn omstilling, GOU, skal supplere regeringens magtfulde koordinations- og økonomiudvalg, hvori klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) allerede har fået en plads.

Man kan se det nye udvalg som en yderligere forstærkning og et udtryk for det, som også er mit indtryk: at man fra toppen har sagt, at det her skal vi levere på, og derfor skal det tænkes ind i vores centrale beslutninger.

Connie Hedegaard
Bestyrelsesformand i Concito

Og selvom selvsamme minister hævder, at det nye udvalg er ligestillet med de to andre, vurderer Connie Hedegaard alligevel, at Dan Jørgensens sæde i Økonomiudvalget har større strategisk betydning.

”Det er vigtigt, at det grønne område også er med i modellerne i Finansministeriet og er repræsenteret i Økonomiudvalget, når de store økonomiske beslutninger træffes. Derfor er det stadig vigtigere, at klimaministeren sidder med i Økonomiudvalget,” siger hun og fortsætter:

”Man kan se det nye udvalg som en yderligere forstærkning og et udtryk for det, som også er mit indtryk: at man fra toppen har sagt, at det her skal vi levere på, og derfor skal det tænkes ind i vores centrale beslutninger.”

{{toplink}}
Læs også

Tidligere rådgiver: "Statsministeren har det sidste ord"
Hverken statsminister Mette Frederiksen eller finansminister Nicolai Wammen (S) kommer til at have en fast plads i det nye udvalg, men kan være med i det omfang, som er nødvendigt.

Dokumentation

De sidder i det nye regeringsudvalg
Ifølge regeringen er der "behov for en målrettet, omfattende og koordineret indsats, som sikrer en socialt afbalanceret tilgang til udfordringerne og skaber grundlag for grøn vækst og nye danske styrkepositioner i et hastigt voksende globalt marked for grøn teknologi".

Statsminister Mette Frederiksen (S) har derfor valgt at nedsætte et stående regeringsudvalg for grøn omstilling (GOU).

Her sidder følgende ministre med som faste medlemmer:

- Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) (formand)
- Miljøminister Lea Wermelin (S)
- Skatteminister Morten Bødskov (S)
- Fødevareminister Mogens Jensen (S)
- Transportminister Benny Engelbrecht (S)
- Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
- Erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udviklingsminister Rasmus Prehn (S) kan desuden indkaldes ved sager af international karakter. 

Kilde: Kommissorium for regeringens Udvalg for Grøn Omstilling (GOU)










0:000:00