El-udvalg høster ros fra aktører

ANBEFALINGER: Dansk Energi og Energinet.dk tager overordnet positivt imod anbefalingerne til en ny el-regulering. Energiselskaberne ønsker sig dog endnu mere frihed, mens landbruget kritiserer for stort fokus på forsyningssikkerhed.

Søren Bjerre-Nielsen har siddet som formand for El-reguleringsudvalget, der blev nedsat efter energiaftalen i 2012.
Søren Bjerre-Nielsen har siddet som formand for El-reguleringsudvalget, der blev nedsat efter energiaftalen i 2012.Foto: Erik Refner/Scanpix
Kasper KaasgaardMorten Øyen

Mandag blev der sat et foreløbigt punktum for El-reguleringsudvalgets arbejde. Efter to år med et dyberegående eftersyn af den danske elforsyningssektor afleverede El-reguleringsudvalget sine 16 hovedanbefalinger samt 100 konkrete anbefalinger og vurderinger til regeringen.

Nu begynder et større politisk arbejde med en ny el-regulering, der ifølge El-udvalget gerne skal træde i kraft i 2017. Hos nogle af nøgleaktørerne er der meget ros til udvalgets arbejde.

Dansk Energi er glade for anbefalingen om, at elnetselskaberne skal have lagt rammer for indtjeningen i femårige perioder. Administrerende direktør Lars Aagaard mener, det kan hjælpe virksomhederne til at holde omkostningerne nede, hvis de får bedre muligheder for at planlægge fremtiden.

”Princippet om, at man prøver at lægge økonomien fast for en længere periode, så vi undgår administrativt rod, er godt. Men der er lande, der har længere reguleringsperioder, end udvalget lægger op til. Det er noget af det, vi gerne vil drøfte her efterfølgende,” siger Aagaard.

Fakta
Udvalg for el-reguleringseftersynet
Udvalget blev nedsat i 2012 for at kigge den danske el-forsyningssektor efter i sømmene.

Det består af repræsentanter fra relevante brancheorganisationer, heriblandt Dansk Industri, Danmarks Vindmølleforening, Dansk Energi og Landbrug & Fødevarer. De styres af en formand og en næstformand samt fire sagkyndige.

Rapporten med 16 hovedanbefalinger fordelt over tre kategorier blev præsenteret mandag den 1. december. Den er på knap 200 sider.

Kilde: Energistyrelsen

Tydeligere rollefordeling
En anden nøgleaktør i El-udvalgets rapport er Energinet.dk. Ifølge udvalgets anbefalinger skal der strammes op hos statens virksomhed, der tager sig af de overordnede transmissionssystemer i Danmark:

Der skal indføres økonomisk rammestyring og nye krav til effektiviseringer, sikres en bedre forvaltningsmæssig kvalitet af myndighedsbetjeningen, og så skal Energinet.dk's regulering af elmarkedet være mere klar og transparent.

En ting er at kigge på den økonomiske model, noget andet er at kigge på de opgaver, der bliver varetaget. Der mener vi, at man kunne konkurrenceudsætte flere opgaver, end der bliver lagt op til i dag.

Jette Miller
Adm. direktør, De Frie Energiselskaber

Men går man til adm. direktør i Energinet.dk, Peder Østermark Andreasen, så er alle anbefalingerne inden for skiven. Han fortæller, at han kun har ros til rapporten.

”Det er konklusioner, vi selv har haft øje for, og nogle er vi allerede i gang med at implementere, mens andre har vi på to-do-listen,” siger Peder Østermark Andreasen.

Han erkender, at der er plads til forbedringer:

0:000:00