Debat

En fossilfri fremtid med CO2-lagring – tro det eller la' vær'

DEBAT: Fremtiden byder på større mængder vindenergi, men det er urealistisk at afskrive alt CO2-udslip, skriver Charlotte Søndergren, Dansk Energi i et modsvar til NOAHs debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Søndergren,
Chefkonsulent, Dansk Energi

Er CO2-lagring og en fossilfri fremtid modstridende udsagn? Ikke efter Dansk Energis mening. Vi kigger ind i et fremtidigt energiforbrug baseret på store mængder VE og få mængder CO2. Men at slippe helt af med al CO2 fra bl.a. landbrugsproduktionen eller transportsektoren er om ikke utopi så i hvert fald utrolig dyrt.

I energisektoren er vi klar over, at det er den vej vi skal gå - i hvert fald de næste mange år. Vind og biomasse er centrale elementer. Men selv i vores progressive sektor er det svært at forestille sig, at alle fossile brændsler bare forsvinder som dug for solen. Indpasning af store mængder vind i energisystemet kræver anden produktion af el, medmindre at vi kun vil bruge energi, når vinden blæser.

NOAH overser potentiale i CCS
Det er netop den præmis, NOAH overser i deres debatindlæg på Altinget.dk, "CO2-lagring - farvel til fossilfri fremtid", hvor de betvivler mulighederne og potentialet i CCS set i en fremtidig dansk kontekst, fordi det ifølge NOAH vil fastholde Danmark på det fossile spor.

Teknologien til at lagre CO2 fra energiproduktionen skal i Dansk Energis optik i stedet ses som en kærkommen teknologi, der i det mindste gør den fossile afbrænding CO2-ren. Når kul og gas i kraftværkerne erstattes af biomasse, så vil kraftværkerne blive endnu mere end CO2-rene.

De bliver CO2-negative, og det forstået på en positiv måde. Danmark kan derfor blive et land med et CO2-regnskab, der går i nul. Nogle får mulighed for fortsat at udlede CO2, som opvejes af CO2-negativ energiproduktion.

Fakta
HUSK!
Du kan også delatge i debatten.
Skriv til Hjalte Kragesteen:
[email protected]

Dansk Energi er realister
I Dansk Energi støtter vi kraftigt de ideelle løsninger - mere vedvarende energi og energieffektivitet. Men vi er også realister. Det er jo meget sandsynligt, at de to veje ikke slår til, fordi omkostningerne bliver uacceptable for samfundet. Men selv om man vil den ideelle verden, er det jo lidt farligt helt at afskrive nogle af de næstbedste løsninger frem for ingen løsning.

Samtidigt kan vi være nogenlunde sikre på, at vi i et globalt perspektiv vil se, at en meget stor del af verdens reserver af kul med tiden vil blive brændt - og at kul kun kan brændes en gang.

Tag f.eks. Tyskland. Her er det jo en reel mulighed, at de lukker deres atomkraftværker i løbet af de næste ti år, hvilket svar til en produktionskapacitet på 20.000 MW eller 40 store kraftværksblokke svarende til Nordjyllandsværket, Avedøreværket o.lign.

I Dansk Energi støtter vi kraftigt de ideelle løsninger - mere vedvarende energi og energieffektivitet. Men vi er også realister. Det er jo meget sandsynligt, at de to veje ikke slår til, fordi omkostningerne bliver uacceptable for samfundet.

Charlotte Søndergren
Chefkonsulent, Dansk Energi

Den manglende kapacitet skal erstattes. En del af denne bliver vedvarende energi, men husk nu på, at Tyskland i forvejen har en meget aggressiv udbygningspolitik i relation til vedvarende energi. Der eksisterer vel i det mindste en risiko for, at en del af dette hul lukkes med kul og gas.

Hvor skal CO2 sendes hen?
Det rejser derfor også det besværlige spørgsmål, at når vi nu befinder os i overhængende risiko for, at der vil blive brugt massive mængder af kul i energiforsyningen de næste mange år - skal vi så sende CO2 op i atmosfæren eller lagre den i undergrunden? NOAH synes åbenbart villig til at gamble med klimaet og løbe risikoen.

Det tør vi ikke. Vi ser derfor CCS som en livsforsikring. Ikke som alternativ til vedvarende energi eller energieffektivitet, men som den mest lovende teknologi til håndtering af de fossile brændsler, som skal lukke hullet, der hvor de ideelle løsninger kommer til kort.

På CO2-siden kan udfordringen derfor gøres lidt lettere, hvis CO2-lagrings-teknologien får et boost. Det kræver selvfølgelig, at EU bredt set etablerer store mængder vedvarende energi. Det er således hverken et enten-eller, men mere et både-og-spørgsmål der skal realiseres.

Og i sidste ende giver CO2-lagring mulighed for en sikker energiforsyning samtidig med, at vi får CO2-rene kraftværker i årene frem mod en fossilfri fremtid og herefter CO2-negative kraftværker. Det er derfor vores vision i Dansk Energi, at der i Danmark skal være plads til en teknologi som CCS.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Søndergren

Direktør for Forsyningsstrategi og Vind, Hofor
cand.polyt. (DTU 1994)

0:000:00