Debat

Energiaftalen har ikke skabt PSO-problemet

DEBAT: Kun omkring syv procent af PSO-afgiften i dag skyldes initiativer, der følger af energiforliget fra 2012. PSO-problemet skal løses, men det er altså ikke energiforliget, der har skabt det, skriver DI og Vindmølleindustrien i fælles indlæg.

Det er ikke energiaftalen fra 2012, der er årsag til PSO-problemet i dag, skriver branchedirektør i DI Energi Troels Ranis og Jan Hylleberg, der er administrerende direktør i Vindmølleindustrien.
Det er ikke energiaftalen fra 2012, der er årsag til PSO-problemet i dag, skriver branchedirektør i DI Energi Troels Ranis og Jan Hylleberg, der er administrerende direktør i Vindmølleindustrien.Foto: Pressefotos
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Ranis og Jan Hylleberg 
Hhv. branchedirektør i DI Energi og adm. direktør i Vindmølleindustrien

Der er utrolig stor blæst om den danske PSO-afgift i denne tid. Kernen i kritikken er, at PSO’en på grund af den nuværende lave elpris er vokset mere, end man ventede tilbage i 2012, da det nuværende energiforlig blev indgået.

Hvad der dog hører med til historien er, at danskernes lavere betaling for el sammenlagt med en højere betaling til PSO-afgiften i sidste ende medfører, at vi samlet modtager en regning, der er ca. 30 mia. kr. mindre i årene 2016-2020. Det er en god nyhed.

Energiforbrugende og konkurrenceudsatte virksomheder nyder desværre ikke godt af denne gevinst, da deres udenlandske konkurrenter ikke betaler en tilsvarende PSO-afgift.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Forfølg ny finansieringsløsning
Derfor er vi enige om, at der skal gøres noget ved denne situation, fx ved at forfølge en ny finansieringsløsning i energipolitikken. Vindmølleindustrien og DI Energi ser ikke, at der er en modsætning mellem en ambitiøs energipolitik og god konkurrenceevne for dansk erhvervsliv.

Den danske satsning på vedvarende energi og særligt vindenergi er af stor værdi for vores økonomi og internationale grønne brand. I 2014 var dansk eksport af energiteknologi knap 75 mia. kr. Vindteknologi udgør størstedelen, og i 2020 er energibranchens pejlemærke 100 mia. kr. i eksport.

Vi opfordrer politikerne til at få løst PSO-problemet, så vi samtidig kan øge incitamentet til yderligere elektrificering og øget brug af vedvarende energi.

Troels Ranis og Jan Hylleberg
Hhv. branchedirektør i DI Energi og adm. direktør i Vindmølleindustrien

Netop den modne og brede danske energibranche er et mønstereksempel, som udlandet i stort omfang besøger for at tage ved lære af, og mange af de besøgende tager danske løsninger med hjem.

Energiforlig tager vigtige skridt
Mange af forudsætningerne for væksten i eksporten, de tusindvis af arbejdspladser i branchen og den voksende andel af vedvarende energi i Danmark er naturligt afledt af en troværdig, stabil og langsigtet energipolitik.

Det nuværende energiforlig fra 2012 tager de næste vigtige skridt frem mod 2020 i den danske energiomstilling. Derfor bakker vi også fuldt op om energiforliget og dets forskellige initiativer.

Der er behov for ro om og sikkerhed for de rammer, som erhvervslivet er blevet stillet i udsigt, som gør Danmark attraktiv som investeringsland.

Energipolitik med bedre incitamenter
Kun omkring syv procent af PSO-afgiften i dag skyldes initiativer, der følger af energiforliget fra 2012. Energiforliget har derfor ikke skabt det aktuelle PSO-problem.

Vi opfordrer politikerne til at få løst PSO-problemet, så vi samtidig kan øge incitamentet til yderligere elektrificering og øget brug af vedvarende energi.

Vi skal holde fast i en fremtidig ambitiøs energipolitik, der også er til gavn for et energiforbrugende og konkurrenceudsat dansk erhvervsliv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

0:000:00