Debat

Energibesparelser skal have alle med på vognen

DEBAT: Vil Danmark noget på klimaområdet, er det afgørende, at man er opmærksom på den indsats, der får hele befolkningen med på vognen. Derfor skal ministeren overveje grundigt, hvordan han vil erstatte Energisparerådet, skriver brancheforeningen Arbejdsgiverne.

Foto: Arbejdsgiverne
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Essler Helmer
Branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne

Regeringen overvejer at nedlægge Energisparerådet. Begrundelsen er, at det er præget af mange forskelligartede aktører med forskellige fokusområder og interesser, og at det derfor ikke kan yde tilstrækkelig rådgivning til ministeren.

I stedet for Energisparerådet lægger energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) op til at danne to paneler. Et husholdnings- og bygningspanel og et erhvervspanel. I modsætning til tidligere skal de ikke forankres i en konkret lovgivning, men i stedet igangsættes efter behov og med skiftende sammensætning.

Kræver tæt samarbejde
Her er der grund til at minde om, at de sværeste og dyreste energibesparelser er i de mindre virksomheder og de private hjem. Derfor må man sikre en synergieffekt mellem virksomhederne og den private husholdning. Det kræver et tæt samarbejde mellem de to paneler.

Fakta
Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Ellers risikerer man at tabe hele indsatsen, og det bliver unødvendig bureaukratisk og virkelighedsfjernt for almindelige mennesker. For det er jo installatørerne, der skal ud i de private husholdninger og virksomheder for at sælge de energibesparende tiltag. Det kræver et samlet og nemt tilgængeligt produkt.

Et eksempel er varme og ventilation. Her giver det ikke nogen mening at udtænke noget i et husholdnings- og bygningspanel uden et godt samarbejde med erhvervspanelet, når installatøren efterfølgende skal ud og sælge produktet til forbrugeren og den mindre eller mellemstore virksomhed.

Mulighederne for som forbruger og virksomhed at anvende nye energibesparende teknologier har aldrig været større og heller ikke mulighederne for som installatør at formidle dem. Derfor er det vigtigt, at man politisk understøtter udviklingen.

Carsten Essler Helmer
Branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne

Indsats, der får hele befolkningen med
Og her stiller vi i Arbejdsgiverne i øvrigt gerne vores viden om branchen til rådighed over for de to paneler.

Vil Danmark noget på klimaområdet, er det afgørende, at man er opmærksom på den indsats, der får hele befolkningen med på vognen. Der sker rigtig meget omkring energibesparelser for tiden.

Mulighederne for som forbruger og virksomhed at anvende nye energibesparende teknologier har aldrig været større og heller ikke mulighederne for som installatør at formidle dem. Derfor er det vigtigt, at man politisk understøtter udviklingen. Det er et afgørende skridt på vejen mod at nå klimamålene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00