Energibranchen vil se handling

SMART GRID: Energisektoren vil se handling på smart grid-området. Politikerne lover en køreplan inden udgangen af 2012, og det er nødvendigt, ellers risikerer Danmark at miste værdifulde arbejdspladser, lyder det fra aktører.
Foto: Colourbox
Som en del af energiaftalen skal der i 2012 udarbejdes en samlet strategi for smart grid-området. Og i energibranchen har man store forventninger til en køreplan, der for alvor kan sætte skub i udviklingen af smart grid.     

Ifølge en rapport fra Dansk Energi og Energinet.dk er der også god grund til optimisme. Med de rigtige tiltag kan der inden 2020 banes vej for op mod 8000 nye danske job og en øget eksport i omegnen af 14 mia. kr. alene på smart grid-området.

I branchen frygter man dog, at politikerne ikke griber muligheden og sikre gode rammevilkår for virksomheder og investorer, hvilket i sidste ende kan medføre tab af værdifulde danske arbejdspladser.

En samlet strategi for smart grid
Som reguleringen og afgifterne er skruet sammen i dag, ser det svært ud for de virksomheder, der gerne vil sætte skub i udviklingen af et mere intelligent elsystem i Danmark.   

Hos Dansk Energi ser man også frem til udarbejdelsen af en samlet strategi, men advarer samtidig imod, at det kan blive en syltekrukke.

Fakta

Smart grid-strategi
Ifølge regeringens Vores Energi skal der udarbejdes en strategi for udbredelsen af smart grids i Danmark. Strategien fremlægges inden udgangen af 2012. I forlængelse heraf skal der også laves en samlet strategi for fremme af energieffektive køretøjer som hybrid plug-in, elbiler mm.


Kilde: Vores Energi

Hvis vi med smart grid vil skabe nye job og øge eksporten, er det helt essentielt, at vi får en køreplan hurtigst muligt.

Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

"Den store opbakning til stiftelsen af branchefællesskabet for smart grid-aktører viser med alt tydelighed, at de danske virksomheder står på spring for at levere intelligente løsninger til el-markedet," siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi. Han tilføjer: "Hvis vi med smart grid vil skabe nye job og øge eksporten, er det helt essentielt, at vi får en køreplan hurtigst muligt."

Ifølge Dansk Energi er der flere vigtige elementer, som må overvejes, når strategien skal laves. Overordnet må man sikre sig en fornuftig opbygning af systemet, hvor det bliver klarlagt, hvem der gør hvad. Derudover er det især vigtigt at give de rigtige incitamenter for netselskaberne til at investere i smart grid.

Fakta
Hvad er smart grid?
Smart grid er et moderniseret, intelligent elnet, der leverer elektricitet fra leverandør til forbruger ved hjælp af digital teknologi. Det kan for eksempel være intelligent teknologi, der sørger for, at overskudsvindenergi benyttes til at lade elbilen i hjemmet i løbet af natten, hvor energiforbruget jo er minimalt.

Kilde: fivu.dk

"Som det er skruet sammen nu, bliver netselskaberne straffet økonomisk for at investere i overvågning af nettet. En forudsætning for, at vi kan få udviklet og komme videre med smart grid, er, at incitamenterne bliver ændret, og investeringerne bliver mere rentable," lyder det fra Anders Stouge.

Udrulning af timeaflæste målere
Også hos Dansk Elbil Alliance venter man i spænding på regeringens plan for smart grid-området. Hos Elbil Alliancen har man flere ønsker til udformningen af planen, men især udrulningen af timeaflæste målere er for el-bilbranchen et helt centralt element, hvis de danske forbrugere skal finde det attraktivt at udskifte deres nuværende transportmiddel med en elbil.

"Hvis kunden kan lade på tidspunkter, hvor forbruget er lavt, vil det kunne give dem den optimale pris i forhold til ladeomkostningerne. I sidste ende vil det betyde markante besparelser på strømregningen for forbrugerne," siger Lærke Flader, Branchechef i Dansk Elbil Alliance.

0:000:00