Energikommissionen: For meget fokus på VE-mål skygger for større problemer

ENERGI: Der er større udfordringer for energipolitikken end at sætte et mål for udbygningen af vedvarende energi i 2030, mener medlem af Energikommissionen Peter Brixen. Elforbruget skal op, og gerne ved at få transportsektoren frem i lyset.

Peter Brixen fra Energikommissionen under konferencen om den næste energiaftale i Nationalmuseets festsal. 
Peter Brixen fra Energikommissionen under konferencen om den næste energiaftale i Nationalmuseets festsal. Foto: Katja Holm/Altinget
Morten Øyen

Er regeringens mål for vedvarende energi en god ledestjerne for energipolitikken?

Fakta
Altinget og Klimarådet afholdt torsdag fælles energipolitisk konference på Nationalmuseet i København med fokus på forhandlingerne om en kommende energiaftale.

Blandt talerne var energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, samt deltagere fra industrien, Energikommissionen og en række af partiernes energiordfører.

Om Klimarådet 
Klimarådet er nedsat i medfør af klimaloven, der blev vedtaget af Folketinget i 2014 og har til formål at etablere en overordnet strategisk ramme for Danmarks klimapolitik med henblik på at overgå til et lavemissionssamfund i 2050.

Klimarådet har siden 2015 givet anbefalinger til regeringen i form af årlige hovedrapporter suppleret med enkeltstående analyser af udvalgte klimapolitiske problemstillinger.

Kilde: Klimarådet og Altinget

Ikke hvis man spørger et af medlemmerne af regeringens egen Energikommission, chefanalytiker Peter Brixen.

Snakken om målet fylder nemlig alt for meget og tager fokus fra mere reelle problemer. Og målet i sig selv kan føre til, at der træffes uheldige valg i energipolitkken.

Sådan lød det fra Peter Brixen ved en konference i Nationalmuseets festsal torsdag, hvor Klimarådet og Altinget havde sat fokus på forhandlingerne om en kommende energiaftale.

Vi kommer aldrig i mål, hvis vi ikke får gjort noget ved det fossile brændselsforbrug i transportsektoren. Det er den helt store udfordring.

Peter Brixen
Chefanalytiker og medlem af Energikommissionen

VE-mål er "farligt"
Regeringen har sat et mål om, at den vedvarende energi skal fylde mindst 50 procent af det samlede energiforbrug frem mod 2030. Og en ny energiaftale skal netop anvise vejen til det mål.

Men Brixen mener, at det politiske fokus på at udbygge med nye vindmøller, solceller og biomasse fylder for meget i energipolitikken.

Som det er nu, er der for mange perioder, hvor strømmen bliver solgt til nogle meget lave priser, og det kan ikke være samfundsøkonomisk optimalt. Det synes jeg er en vigtig ting at få taget fat på.

Peter Brixen
Chefanalytiker og medlem af Energikommissionen

”Der er større problemer frem mod 2030 end takten i udbygningen af vedvarende energi,” sagde Peter Brixen, som ligefrem fik kaldt målet for vedvarende energi ”farligt".

For politikerne har fundet et mål for deres grønne ambitioner, som ikke skubber mest effektivt i en grøn retning. Og målet kan faktisk ende med at skabe problemer.

Løser ikke kerneproblemet
Peter Brixen fortalte om en udkantskommune, som han for nylig havde besøgt. Kommunen har en masse pendlere til Aarhus, men vil gerne være klimaneutral.

0:000:00