Energinet: Vindstrøm foræres ikke gratis væk

MYTER: På trods af perioder med negativ elpris, forærer vi ikke vindstrømmen væk, konkluderer Energinet.dk. Danmarks geografiske placering giver en handelsfordel, når prisen går i minus.

Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Året startede med en periode med negative elpriser, og under stormen Egon var den gal igen. Prisen dykkede under nul.

Men kan man så med rette sige, at Danmark forærer overskudsstrømmen bort? Nej, mener Energinet.dk, der driver det danske elnet.

Carsten Vittrup, analytiker i Energinet.dk, har netop stået bag en ny gennemgang af vindkraftens markedsværdi i Danmark. Og han fortæller, at man ikke skal drage konklusioner ud fra få timer med negativ elpris.

”Man skal ikke kigge på den enkelte time, men over hele året. Et mejeri eller et gartneri vurderer heller ikke på, om det har en dag eller to om året med overskudsproduktion. Man skal kigge på den gennemsnitlige afregningspris over hele året,” siger han.

Når vi har negative priser, importerer vi fra Tyskland og eksporterer meget til Norge og Sverige. Det tjener vi på igennem flaskehalsindtægter.

Carsten Vittrup
Analytiker, Energinet.dk

I 2014 var der 46 timer, hvor prisen på strøm lå under 0 kroner. Det svarer til 0,5 procent af tiden.

Danmark afgør sjældent elpris
Når elprisen dykker, skyldes det i høj grad, at vi er tæt forbundet til markederne omkring os. Tyskland har mange vindmøller, og de har ingen regulering, der skal imødekomme den svingende produktion. Det har vi til dels i Danmark, fortæller Carsten Vittrup.

Når der kommer meget strøm fra møllerne, og forbruget samtidig er lavt, giver det en gang i mellem negative elpriser. Og når det først er sket i Tyskland, følger prisen i Danmark trop. I samtlige de 46 timer, hvor man i Danmark sidste år fik penge for at bruge strøm, var prisen enten lavere eller på niveau i Tyskland.

I det hele taget afgør Danmark sjældent sin egen strømpris. Det er kun tilfældet 10 procent af tiden, viser gennemgangen fra Energinet.dk. Den er lavet som baggrund til en orientering af Klima- og Energiudvalget, som fandt sted som en opfølgning på et samråd med ministeren i november.

 

0:000:00