Energinet.dk nedtoner behov for vind-backup

VIND: Behovet for dansk backup for vindmøller behøver ikke være særlig stort. For der er nok vindenergi i regionen, hedder det fra Energinet.dk oven på ny analyse. Dansk Energi mener, udlægningen er forsimplet.

Foto: Dong Energy
Morten Øyen

Blæser det ikke i Danmark, så blæser det i nærheden.

Fakta
Energikoncept 2030 gennemgår en række områder, hvor det ifølge Energinet.dk er muligt at gøre tingene smartere, f.eks.
 
- Ved at sammentænke energisystemerne kan vi undgå at bygge helt så mange nye VE-anlæg eller skabe mindre behov for backup, f.eks. de dyreste havmølleparker, som hidtil antaget.
- Danmark har traditionelt været god til kraftvarme. I fremtiden skal værkerne ikke producere så meget ”kraft”, fordi vi får meget mere strøm fra vindmøller. Men vi kan skabe nye synergier. F.eks. når vi fremover skal producere biobrændstoffer, er samspil med både gassystemet, fjernvarme og industriens procesvarme afgørende for konkurrencedygtighed af brændstofproduktionen.
- Vi kan undgå en del dyr opgradering af biogas til naturgaskvalitet ved at udnytte nogle nye grønne gasser lokalt og bruge naturgas som backup.
- Yderligere grænseoverskridende marked mindsker behovet for nationalt backup. Store mængder historiske vind- og soldata er gennemgået for at finde præcis statistik over den værste dag, den værste uge, den værste måned osv. Data viser, at vi har vindenergi – hvis udbygningstakten bliver fulgt – nok i regionen. Groft sagt – det blæser altid et eller andet sted.

Kilde: Energinet.dk

Det skal politikerne medtænke, når der skal tages stilling til, hvor meget backup kraftværker i fremtiden skal kunne levere til de dage, vinden ikke blæser så meget i de danske vindmøller.

Det er budskabet fra Energinet.dk, der i rapporten Energikoncept 2030 har set indgående på den danske sol- og vindenergi – samt hvor meget de omkringliggende lande producerer. Og her er konklusionen klar: Den danske backup kan begrænses, i forhold til hvad der var tænkt i Energistyrelsens vindscenarie.

”Der vil stadig være behov for noget, men vi behøver ikke så meget backup. Vi kan godt regne med, at når vi har den værste time – uden vind og sol – så har nogle af de andre lande lidt længere væk overskud. Så det handler om at se energiproduktionen mere internationalt – og på den måde gøre det mere omkostningseffektivt,” siger chefkonsulent i Energinet.dk Anders Bavnhøj Hansen.

Man skal passe på med at skabe et billede af, at det er piece of cake, og vi bare kan klare os med vind og sol og et lille batteri. For det holder simpelthen ikke.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Pas på med for meget backup
Med Energikoncept 2030 forsøger Energinet.dk at se på, om det er muligt at gøre omstillingen til vedvarende energi billigere end den pris, Energistyrelsen er nået til. Vindscenariet er ifølge styrelsens analyse otte procent dyrere end at fortsætte med fossile brændsler.

”Vi forsøger at se på, hvordan man kan gøre vindvejen mere konkurrencedygtig. Og her er en vej at passe på med at bygge eller fastholde for meget backup, blot fordi vi ikke har tilstrækkelig indsigt i, hvordan det internationale marked ser ud og kan bruges,” siger Anders Bavnhøj Hansen.

I Energinet.dks scenarie vil der efter 2030 ikke være behov for den generation af kraftværker, som blev levetidsforlænget og konverteret til biomasse før 2020. I 2035 vil kun en lille bestand af kraftværker være tilbage, og i 2050 vil hele kraftværksparken være udskiftet, hedder det i rapporten.

For optimistisk
Udlægningen bliver modtaget med nogen undren af Dansk Energi, der repræsenterer de danske kraftværker. Adm. direktør Lars Aagaard mener, Energinet.dk ”forsimpler” deres egen rapports konklusioner.

”Vi frygter, Energinet.dk bibringer offentligheden og det politiske niveau en lidt for optimistisk tilgang til, hvad det er for nogle udfordringer, vores energi- og elsystem står over for,” siger Lars Aagaard.

0:000:00