Energinet.dk: Vind toneangivende fra 2020

ANALYSE: Energinet.dk har analyseret en række muligheder for at gøre "vindvejen" mere billig. Og det er muligt, slår Energinet.dk fast. På de fleste områder kan vedvarende energi være konkurrencedygtigt i 2035.

Uanset hvilken udbygning af vindenergi, der kommer til at ske på dansk område, så bliver vind toneangivende for det danske energisystem og elmarked, vurderer Energinet.dk.
Uanset hvilken udbygning af vindenergi, der kommer til at ske på dansk område, så bliver vind toneangivende for det danske energisystem og elmarked, vurderer Energinet.dk.Foto: EMU
Morten Øyen

Energiforligsanalyserne vurderer, at vindscenariet i 2050 er otte procent dyrere end at fortsætte med fossile brændsler. Men nu viser en ny analyse fra Energinet.dk, at det er muligt at gøre omstillingen til vedvarende energi mere omkostningseffektiv.

Det sker i rapporten Energikoncept 2030, der viser, at der er gode muligheder for effektiviseringer, hvis man tænker energisystemerne bedre sammen og udnytter synergierne bedre.

"Hvis vi laver en række tiltag og gør tingene smartere end i dag, viser analysen, at vedvarende energi i 2035 på de fleste områder kan gøres konkurrencedygtig med fossile brændsler. Der vil stadig være områder, hvor fossile brændsler, eksempelvis naturgas, er hensigtsmæssigt, men de fleste steder kan omkostningerne i et energisystem med vedvarende energi komme på niveau med fossile løsninger," siger Hanne Storm Edlefsen, afdelingsleder i Energinet.dk’s afdeling for Energianalyse i en pressemeddelelse.

Vind toneangivende
Den 118 sider lange rapport fra Energinet.dk vurderer, at uanset hvilken udbygning af vindenergi, der kommer til at ske på dansk område, så bliver vind toneangivende for det danske energisystem og elmarked. I dag er Sveriges samlede vindkraft allerede større end Danmarks, og i 2020 vil Nordtyskland have fem gange så meget vindenergi som Danmark.

Fordi energi flyder på tværs af grænser, vil vind være toneangivende. Derfor er det afgørende at vælge løsninger, der passer bedst til et energisystem med meget vind.

Hanne Storm Edlefsen
Afdelingsleder i Energinet.dk’s afdeling for Energianalyse

"Fordi energi flyder på tværs af grænser, vil vind være toneangivende. Derfor er det afgørende at vælge løsninger, der passer bedst til et energisystem med meget vind," siger Hanne Storm Edlefsen og peger på, at eksempelvis el til varme i dag er en moden teknologi, både til opvarmning, men også til procesvarme i en del industrier.

Hovedresultater
Energinet.dk's Energikoncept 2030 gennemgår en række områder, hvor det er muligt at gøre tingene smartere. Ifølge Energinet.dk for eksempel:

- Ved at sammentænke energisystemerne kan vi undgå at bygge helt så mange nye VE-anlæg eller skabe mindre behov for backup, f.eks. de dyreste havmølleparker, som hidtil antaget.

- Danmark har traditionelt været god til kraftvarme. I fremtiden skal værkerne ikke producere så meget ”kraft”, fordi vi får meget mere strøm fra vindmøller. Men vi kan skabe nye synergier. F.eks. når vi fremover skal producere biobrændstoffer er samspil med både gassystemet, fjernvarme og industriens procesvarme afgørende for konkurrencedygtighed af brændstofproduktionen.

- Vi kan undgå en del dyr opgradering af biogas til naturgaskvalitet ved at udnytte nogle nye grønne gasser lokalt og bruge naturgas som backup.

0:000:00