Debat

European Energy: Drop ikke støtten til vindmøller lige før målstregen

DEBAT: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil bruge puljen for teknologineutrale udbud på andre teknologier. Bevar puljen for at nå klimamålet i 2030, skriver direktør for European Energy.

Branchen for vedvarende energi kommer tættere på at være selvkørende, men branchen når ikke i mål, hvis støtten droppes, mener direktør for European Energy.
Branchen for vedvarende energi kommer tættere på at være selvkørende, men branchen når ikke i mål, hvis støtten droppes, mener direktør for European Energy.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Erik Andersen
Direktør, European Energy

Danmark er en vindnation. Med næsten 9.000 kilometers kystlinje, meget blæsevejr og en ambitiøs politik for at omsætte de naturlige forhold til grøn strøm, er det ikke tilfældigt, at Danmark er stedet, hvor vindenergien tog fart.

Vind- og solteknologi er gået fra at være fantasiforestillinger og dyr energi til at være billigere end alle fossile energiformer.

Men nu ser vi ind i en fremtid, hvor farten risikerer at tage af. Der blev for eksempel kun opført fem landvindmøller i Danmark i 2019. Det laveste antal siden 1970.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har meldt ud, at puljen for de teknologineutrale udbud kan bruges på andre teknologier, fordi nogle af sol- og vindprojekterne er tæt på at kunne klare sig uden støttekroner.

Problemet er bare, at det langt fra gælder alle projekter. Derfor er det nødvendigt at bevare puljen, hvis vi skal nå klimamålet om 70 procents reduktion i 2030.

Hvis vi vil i klimamål, er den bedste vej at følge de sikre teknologier helt til dørs, inden vi lader dem stå på egne ben. For faktum er, at det kan de ikke endnu.

Knud Erik Andersen
Direktør, European Energy

Det er på grund af støtten fra udbuddet, at det overhovedet har været forretningsmæssigt muligt at udvikle og opføre de vindmølleparker og solcelleanlæg, som vi har i dag.

Hvis vi vil i klimamål, er den bedste vej at følge de sikre teknologier helt til dørs, inden vi lader dem stå på egne ben. For faktum er, at det kan de ikke endnu.

Bundrekord er ikke en fuldført mission
Der er flere kystnære vindmølleparker på tegnebrættet, og de er alle sammen afhængige af, at os, der opfører dem, forsat kan søge støtte gennem de teknologineutrale udbud.

Konkret har vi for eksempel fire kystnære vindmølleprojekter på vej. De kan opsættes og give strøm indenfor de næste fem år, og tilsammen vil de producere mere grøn strøm end Krigers Flak.

I de nuværende udbud er der afsat 220 millioner kroner per år i støtteperioden. Pengene fordeles ved, at projekterne konkurrerer om, hvem der kan levere grøn strøm til den lavest mulige pris.

I 2018 til 2019 nåede støtten per kilowatttime bundrekord. Det viser, at teknologierne er stadig tættere på at kunne klare sig selv.

Men de er ikke i mål. Til dato er der kun opført to energianlæg helt uden støtte, og der var vilkårene helt specielle.

Mindre støtte truer store projekter
Der er ingen tvivl om, at vind kommer til at spille en stor rolle i at nå de ambitiøse klimamål, fordi det er en billig og effektiv måde at levere markante mængder af grøn strøm her og nu.

Derfor er det meningsløst at gøre opgaven sværere for os nu ved at fjerne puljen.

Mindre støtte vil true en lang række vindmølleprojekter, hvor nogle allerede er langt i planlægningen. Det gælder for eksempel Omø Syd og Jammerland Bugt, der vil producere mere grøn strøm end Horns Rev 3.

Vi har ikke har råd til at satse nu. Puljen til VE-projekter må derfor fastholdes frem mod 2024, så vi kan få mere grøn strøm for pengene, fordi der prioriteres projekter med stor effekt, som er tæt på at blive realiseret.

Til gengæld foreslår vi, at budloftet sænkes, så os, der konkurrerer om at sælge strømmen billigst, højst kan få fire ører/kilowatttime i støtte fremfor seks ører som i dag. Det vil give Danmark markant mere strøm for færre støttekroner.

For det er rigtigt, at vindmøllerne og solcellerne bliver stadig mere levedygtige som grøn forretning. De er blandt vores mest solide teknologier. Heldigvis. For Danmark og for hele verden. Lad os få dem helt i mål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud-Erik Andersen

Adm. direktør, European Energy
ingeniør (DTU 1989)

0:000:00