Debat

Energispareordning skal skabe gevinster for flest mulige

DEBAT: Mens der er radiotavshed om en ny energispareordning fra regeringen, giver adm. direktør Lars Aagaard her Dansk Energis bud på, hvad forhandlingerne skal munde ud med. Dansk Energi deler ikke Dansk Fjernvarmes syn på, at fjernvarmekunderne er taberne i energispareordningen.

I vores optik må det have konsekvenser for målfordelingen, hvis Folketinget ønsker, at energispareordningen skal udbredes til også at give tilskud til produktionsteknologi, skriver Lars Aagaard.
I vores optik må det have konsekvenser for målfordelingen, hvis Folketinget ønsker, at energispareordningen skal udbredes til også at give tilskud til produktionsteknologi, skriver Lars Aagaard.Foto: Dansk Energi
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard 
Adm. direktør, Dansk Energi

Når energiselskabernes energispareindsats skal indrettes for de kommende år, er det er vigtigt at træde et skridt tilbage og huske på, hvorfor energiselskaberne blev bedt om at løse energispareopgaven. Målet var at finde flest mulige energibesparelser, der battede, og som gavnede flest mulige.

Siden ordningen blev oprettet for 10 år siden, har adskillige evalueringer vist, at det er lykkedes. Det kan også måles i store besparelser på husholdningers og virksomheders energiregninger. De senere år har ordningen bidraget til besparelser i størrelsesordenen 7 mia. kr. årligt.

Vigtigt at fastholde formål
Det er vigtigt for Dansk Energi og gasselskaberne at fastholde denne effekt og troværdighed bag opgaven. Derfor bør indsatsen fastholde fokus på, at ordningens primære formål er at reducere slutforbrug effektivt. Det er lige så vigtigt at sikre lige konkurrence mellem energiarterne, så kunderne behandles ens, uanset hvilken energiart der forsyner dem.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

I dag er det sådan, at el- og gasselskaberne bidrager til at realisere energibesparelser, der svarer til knap 95.000 danske husholdningers energiforbrug. Mens fx olieselskaberne løfter en forpligtelse, der udgør knap 7.000 husholdningers energiforbrug. El- og gasselskaberne løfter altså en opgave, der er næsten 15 gange større end olieselskaberne.

Oliekunder slipper billigt
Det er, selvom at gas- og elforbrug tilsammen kun er ca. tre gange så stort som olieforbruget. Det betyder, at el- og gaskunderne har langt større omkostninger til energibesparelserne end oliekunderne.

Dansk Fjernvarme påstår, at fjernvarmekunderne er taberne i energispareindsatsen. Det kan vi ikke genkende.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

Skal der sikres lige konkurrence mellem energiarterne, er det vigtigt, at alle forpligtede parter har lige vilkår for løsning af opgaven. Store varmepumper, ledningsoptimering og kollektive solvarmeanlæg, der står på Dansk Fjernvarmes ønskeliste, kan hver især være gode initiativer, men bør det betales af en energispareordning?

Mens kollektive solvarmeanlæg er produktionsenheder - og selvom der er en kolossal mangel på store varmepumper, så bør man politisk spørge sig selv om, en energispareordning er den mest effektive vej til at fremme dem?

Og endvidere om det vil være fair, at alle energikunder skal yde bidrag til etablering af produktionsenheder eller optimeringer, som alene fjernvarmeselskaberne har mulighed for at realisere?

Genkender ikke kritik fra Dansk Fjernvarme
I vores optik må det have konsekvenser for målfordelingen, hvis Folketinget ønsker, at energispareordningen skal udbredes til også at give tilskud til produktionsteknologi. Og det må have konsekvenser for målfordelingen, hvis det skal gå til almindelige investeringer i fjernvarmesystemet, som evalueringer viser ville have været gennemført uden energisparetilskuddet.

For det kan vel ikke være meningen, at el- og gaskunder skal betale for helt almindelige investeringer i fjernvarmesystemet? I så fald er vi i hvert fald ved at lave en PSO-lignende model.

Dansk Fjernvarme påstår, at fjernvarmekunderne er taberne i energispareindsatsen. Det kan vi ikke genkende.

Alle bør være vindere, derfor håber vi, at der vil blive fundet en vej mod en energispareindsats, der fortsat kan sikres effektive besparelser til gavn for flest mulige og for samfundet som helhed. Det er vores drivkraft for en fortsat dialog om rammerne for selskabernes arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00