Energistyrelsen undsiger Esbjerg-borgmester om kulstop

OMSTILLING: Esbjerg-borgmester forventer, at Energistyrelsen vil følge afgørelsen fra Fynsværket og udsætte Ørsteds ønske om at lukke Esbjergværket i 2022. Det er to vidt forskellige sager, lyder det dog fra Energistyrelsen.

Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Ørsted er forpligtet til at levere fjernvarme i fem år, efter Energistyrelsen har givet tilladelse til at lukke Esbjergværket. Sådan var beskeden nemlig til Vattenfall, da det svenske energiselskab ønskede at lukke det kulfyrede Fynsværket i 2014, og det bør også gælde nu.

Fakta
Esbjergværket
  • Ejes af Ørsted A/S.
  • Blev sat i drift i 1992.
  • Består i dag af blok 3 på 378 MW
  • Maks fjernvarmeproduktion på 460 MJ/s
  • Årligt kulforbrug omkring 500.000 tons
  • Årlig varmeleverance: ca. 1,9 PJ svarende til ca. 45 pct. af varmebehovet i Esbjerg-Varde fjernvarmenet.
  • Forventes lukket med udgangen af 2022.

Kilde: Ørsted og Energistyrelsen

Det mener Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen, der forventer, Energistyrelsen derfor vil udskyde Ørsteds ønske om at lukke ned for Esbjergværket i 2022 til 2024. En beslutning, der vil give vestjyderne mere tid til at finde en fremtidig varmeløsning for borgerne i Esbjerg og Varde.

Så enkelt er det bare ikke, lyder det fra Energistyrelsen.

De to sager er nemlig vidt forskellige.

”Det er Energistyrelsens vurdering, at sagen om Fynsværket blev afgjort meget konkret på baggrund af faktum og historik i sagen, hvorfor den ikke kan danne direkte præcedens i senere sager,” skriver kontorchef i Energistyrelsen, Mercan-Ellen Nielsen, i en mail til Altinget.

Fakta
Energistyrelsen oplyser: 

"En ansøgning om lukning efter elforsyningsloven vil blive vurderet på baggrund af faktum i den konkrete sag, herunder vil den blive vurderet ud fra konsekvenser for både elforsyningssikkerhed og varmeforsyningssikkerhed. Ligeledes vil der kunne indgå andre elementer i sagen, fx historik for værket og forhandlinger om varmekontrakter, alternative varmeforsyningsmuligheder og lignende."

Kilde: Energistyrelsen

Det er således ikke en ny oplysning for Din Forsyning, at der skal findes en alternativ løsning på varmeforsyningen i Esbjerg med virkning fra januar 2023.

Mercan-Ellen Nielsen
Kontorchef, Energistyrelsen

"Væsentlig forskel"
Energistyrelsen gør også opmærksom på, at der er den ”væsentlige forskel” på de to sager, at Ørsted allerede i december 2017 opsagde varmeaftalen med Din Forsyning, og at Ørsted forinden i februar 2017 udmeldte et strategisk kulstop med udgangen af 2022.

”Det er således ikke en ny oplysning for Din Forsyning, at der skal findes en alternativ løsning på varmeforsyningen i Esbjerg med virkning fra januar 2023,” skriver Marcan-Ellen Nielsen.

Ønsker decentral løsning
Konflikten mellem Ørsted og det fælles kommunale Din Forsyning er taget til, efter Energistyrelsens kort før jul meddelte, at styrelsen har tænkt sig at dispensere fra det såkaldte kraftvarmekrav.

Det var et nederlag for Ørsted, som har været i forhandlinger med Din Forsyning om at bygge et stort kraftvarmeværk til biomasse for det nedslidte kulfyrede Esbjergværket. Med en dispensation for kraftvarmekravet kan man lokalt dog vælge en anden mere decentral løsning med store varmepumper, vindmøllestrøm og overskudsvarme fra datacentrene.

Ørsted: Rammevilkår er blevet ændret
Det spor vil man gerne følge lokalt, og det har så fået Ørsted til at forlade forhandlingerne om en ny varmeforsyning og fastholde, at Esbjergværket skal lukkes i 2022.

0:000:00