Energistyrelsens fremskrivning påvirker ikke Ørsteds kulfri-plan

KUL: Selvom det skulle kunne betale sig at fyre op for kulkraftværkerne efter 2023, holder Ørsted fast i målsætningen om at være fri for kul i 2023. Energistyrelsens basisfremskrivning siger ellers, at der vil være økonomi i at genstarte to værker.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Danmarks energiforbrug vil fra 2020 stige efter at have haft en faldende tendens siden 2007, viser Energistyrelsens basisfremskrivning for 2018.

Det er vel at mærke i fraværet af nye tiltag, som altid er forudsætningen for fremskrivningens resultater.

Med datacentrenes indtog og øget energibehov til følge samt fravær af nye vindmølleparker kan det betyde, at det kan betale sig for Danmarks største energiselskab at tage to ellers lukkede kulkraftværker i brug igen i løbet af næste årti.

I Energistyrelsens basisfremskrivning står der:

”Et stigende elforbrug fra datacentre medvirker blandt andet til, at der under fravær af nye tiltag især fra 2023 igen forventes at opstå god driftsøkonomi for kul-baseret elproduktion. Dette giver anledning til et øget kul-forbrug på enheder, der i forvejen er i drift, men bevirker desuden, at drift på Studstrupværkets Blok 4 og Asnæsværkets Blok 5 genetableres i henholdsvis 2023 og 2027 på grundlag af en økonomisk rentabilitetsvurdering. Dette vurderes at være en overvejende sandsynlig udvikling under fravær af nye tiltag.”

Ørsted: Vi lader os ikke påvirke
Det er stik imod Ørsteds erklærede mål om at have udfaset al kuldrevet elproduktion i netop 2023.

Ulrik Stridbæk, chef for energiøkonomi i Ørsted, siger da også i en mail til Altinget, at selskabet holder fast i planen.

”Vi er ved at udfase vores brug af kul, og fra 2023 vil vi være 100 procent kulfri. Det er en strategisk beslutning, da vi arbejder for en verden på udelukkende vedvarende energi, og beslutningen påvirkes ikke af forskellige scenarier for driftsøkonomi,” siger han og fortsætter:

”Vi mener, at et stigende elforbrug må dækkes ved at stimulere investeringer i grønne energiformer.”

0:000:00