Debat

Energiudfordringen kan mødes med eksisterende teknologier

DEBAT: Det er politikerne, der skal levere incitamenterne til at spare på energien, skriver Niels B. Christiansen fra Danfoss.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels B. Christiansen,
Adm. dir. i Danfoss A/S

Vores energiforbrug stiger! Det faktum kommer ikke som en overraskelse i en verden med et stigende befolkningstal og en støt eskalerende levestandard. Men energiforbruget udfordrer som bekendt både miljøet og pengepungen i en grad, der har sat emnet højt på agendaen verden over. Dertil kan det præge den globale sikkerhed og magtbalance, at nogle lande er råstofstærke i forhold til andre.

Da det hverken er muligt eller ønskværdigt at begrænse befolkningstallet eller levestandarden, må fokus flyttes et andet sted hen. Nemlig på vedvarende energi og energieffektivitet.

Vedvarende energikilder skåner miljøet, men de batter ikke nok til at løse problemet. I 2000 blev der produceret over 15.000 Twh energi i verden. Af dette kom kun 2 procent fra vedvarende energiformer som vind og biomasse. Og når vi ser fremad, er den helt gal: Verdens energiproduktion vil være fordoblet i 2020, og selvom vi fokuserer, subsidierer og investerer på livet løs, vil vedvarende energi til den tid stadig stå for under 10 procent af totalen (kilde: Siemens).

Det, der virkelig skåner både miljø og pengepung, er den kilowatt-time, der slet ikke skal produceres. Den ypperligste kunst er således at opnå den ønskede levestandard med et lavere forbrug af energi. Og den gode nyhed er, at de teknologier, der skal til for at tage kvantespring i energieffektivitet, allerede findes på vores breddegrader og har fodfæste i Danmark.

Den politiske dagsorden må ikke ende i en ensidig diskussion om, hvem der har subsidieret flest vindmøller. Den skal i højere grad sikre fokus og midler til at fremme energieffektivitet.

Niels B. Christiansen
Adm. dir. i Danfoss A/S

Eksisterende teknologier skal i fokus
Danske virksomheder er nemlig på forkant, når det gælder kompetencer på energieffektivitetsfronten. Og mens investeringer i vedvarende energi nok gør en forskel, så er den tilsvarende investering i energieffektivitet virkelig noget, der rykker. Det giver oven i købet samtidig et mere attraktivt afkast. Derfor skal vi have de teknologier, der allerede eksisterer, på banen. Men for at de for alvor kan komme i spil, er der brug for politisk fokus.

Det er nemlig politikerne, der skal levere incitamentet for folk til at investere og få sat mere gang i udnyttelsen af energibesparende teknologier. Det kan være gennem lovgivning med strammere standarder eller støtteredskaber som subsidier.

Dette ville bane vejen for, at eksisterende teknologier i langt højere grad kan komme i spil og sikre et stærkt fokus på udvikling af produkter, der i endnu højere grad kan fremme effektiv udnyttelse af energien.

Den politiske dagsorden må ikke ende i en ensidig diskussion om, hvem der har subsidieret flest vindmøller. Den skal i højere grad sikre fokus og midler til at fremme energieffektivitet. Hvis man vil se hurtige resultater, kan man nemlig gøre noget allerede nu!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bjørn Christiansen

Adm. direktør, Lego Koncernen, fhv. næstformand, DI's forretningsudvalg, fhv. koncernchef, adm. direktør, Danfoss
cand.polyt. (DTU 1991), MBA (INSEAD 1993)

0:000:00