Debat

Enhedslisten: Dansk klimapolitik sejler uden en styrmand

DEBAT: Regeringens snak om grøn realisme er trættende, når dansk klima- og energipolitik reelt er uden retning. Der er brug for langt mere handling, skriver Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.

Foto: Folketinget
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Søren Egge Rasmussen,
Energiordfører og fødevareordfører for Enhedslisten.

Der skal inden nytår findes en ny PSO-løsning. Regeringens forliste forsøg på at vælte hele regningen over på almindelige forbrugere og lade erhvervslivet få en skattelettelse på fire milliarder kroner er kørt i grøften. Derfor er det oplagt at undersøge andre alternativer, som Tyskland er ved at gennemføre, og som har fået EU-kommissionens godkendelse.

I juli indgik Danmark og Tyskland en samarbejdsaftale vedrørende solcelleudbud. Konkret betyder det i første runde, at der kan udbetales danske PSO-midler til 2,4 MW solceller, som kan placeres i Tyskland, samt at der kan etableres 50 MW solceller i Danmark, som kan opnå økonomisk støtte fra Tyskland.

Når man ser på danske energiselskabers interesse for investeringer i vedvarende energi, ligner det en ren vindersag, fordi den tyske VE-støtte ligger på et højere niveau, og fordi 50 MW er langt større end 2,4 MW.  Derfor har jeg spurgt energiministeren om hans holdning til de erhvervsmæssige muligheder og de økonomiske aspekter, der samlet set foreligger efter indgåelsen af samarbejdsaftalen med Tyskland vedrørende solcelleudbud. Jeg håber, vi efter sommerferien får en PSO-debat, hvor mere end én model kan blive belyst grundigt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Regeringen skader investeringstilliden
Regeringen har skabt stor tvivl om investorsikkerheden i Danmark ved gentagne gange at melde ud, at man ønsker at droppe det kystnære udbud. Nye kystnære vindmølleparker kan medvirke til at videreudvikle på de danske vindmølleløsninger og kan blive blandt de billigste havvindmølleparker i verden – med et stort eksportpotentiale. Derfor er det vigtigt, at udbuddet gennemføres uden flere useriøse forstyrrelser fra regeringen.

Ministeren har imidlertid gjort alt for at sabotere processen. Han lufter alle mulige og umulige synspunkter i pressen, og han aflyser møder i forligskredsen i modstrid med partiønsker. Første møde er nu planlagt til ultimo september. Det er meget uklart, om det er finansministeren eller energiministeren, der forsøger at styre energipolitikken. Angrebet på PSO-ordningen sker således under et falsk dække af, at erhvervslivet rammes urimeligt, hvilket ikke er tilfældet.

Det er trættende at høre på Venstres spindoktorsnak om ”grøn realisme”, mens at den danske klima- og energipolitik sejler uden styrmand.

Søren Egge Rasmussen, energi- og fødevareordforer for Enhedslisten

Der er brug for mere handling, når man tænker på klimaforandringerne, behovet for bedre udnyttelse af vindenergi i transport- og varmesektoren, behovet for omlægning af afgifter og styrkelsen af den folkelige deltagelse i den bæredygtige omstilling.

Det er trættende at høre på Venstres spindoktorsnak om ”grøn realisme”, mens at den danske klima- og energipolitik sejler uden styrmand.

Grøn omstilling af landbrug og transport
Regeringen kalder EU’s udspil til en dansk reduktion på 39 procent i CO2-udledning i 2030 på det ikke-kvote-omfattede område for urimelig, og klimaminister Lilleholt lægger op til at udnytte alle mulige smuthuller.

Det danske industrielle landbrug er på mange måder en katastrofe. Klima-aspektet er blot ét problem af mange. Enhedslisten og andre har adskillige gange fremlagt forslag til grøn omstilling af det danske landbrug. Vi skal reducere den animalske produktion og omlægge til økologi. Samtidig skal vi have mere skov og natur. Samlet er det klimarigtigt, har god økonomi og giver arbejdspladser.

Jeg opfordrer til, at et flertal i Folketinget kræver en gennemgribende analyse af konsekvenserne ved en helt ny økologisk strategi for landbruget, herunder de klimamæssige aspekter.

Transportområdet udgør en stadigt voksende del af den danske CO2-udledning. Også her har skiftende regeringer fredet privatbilismen, gjort det langt billigere at købe og køre i bil og modsat gjort den kollektive trafik dyrere og dårligere. Vi skal have styrket en elektrificeret kollektiv trafik i alle større byer med eksempelvis et sammenhængende letbanenet. Endvidere skal bilparken elektrificeres, og der er behov for at få ændret afgifterne, efter at elbilsalget nærmest er gået i stå.

Samlet set er der lagt op til et travlt efterår med behov for masser af løsninger for en bæredygtig omstilling og ikke en syltning af klima- og energipolitikken gennem regeringens ”grønne realisme”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00