Debat

Enhedslisten: Der er brug for nye klimaalliancer

DEBAT: Klimatopmødet ender sandsynligvis med en aftale, der ikke er ambitiøs nok. Efter COP21 må og skal der derfor være tid til, at verdens progressive lande går sammen og laver tillægsaftaler til klimaaftalen fra Paris, skriver Maria Reumert Gjerding (EL).

"For mig handler den kommende uge om at opbygge alliancer, der kan bruges, når vi skal videre efter COP21," skriver Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding.
"For mig handler den kommende uge om at opbygge alliancer, der kan bruges, når vi skal videre efter COP21," skriver Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding.Foto: Mark Knudsen
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Reumert Gjerding (EL),
Klimaordfører

Nu er der kun en lille uge tilbage af det klimatopmøde, der gerne skulle være et vendepunkt for klimaet. Mødet begyndte godt med, at stats- og regeringschefer mødte op og holdt korte og rørende taler. Her forsikrede man sig selv og hinanden om, at nu skulle det være.

Imidlertid er forhandlingerne gået foruroligende langsomt i den forgangne uge. Og teksten til det, der om en lille uges tid gerne skulle være den endelige, globale klimaaftale, er stadig alt for lang og med rigtig mange såkaldt kantede parenteser, der viser, hvor landene stadig er uenige.

Men selvom vi i denne uge går ind i benhårde forhandlinger, hvor det formentlig bliver nødvendigt både at tage dagene og nætterne i brug, er det stadig forhåbningen, at vi får en global klimaaftale. Det vil være en aftale, der slet ikke er ambitiøs nok, men den vil udgøre et fundament, som vi kan og skal bygge videre på.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Skal bygge videre
Og det er i virkeligheden det vigtigste budskab for alle os folkevalgte, der deltager på klimatopmødet uden at være direkte involverede i forhandlingerne: Når topmødet slutter, skal vi i gang. Så er det vores tur til at sikre, at der bygges konkret politisk handling oven på de mange løfter, mål og intentioner, der formentlig vil være vage og ukonkrete i klimaaftalen.

Handling efter COP21 kræver nytænkning og nye alliancer. Danmark har i årevis ikke forhandlet selvstændigt ved klimatopmøderne, men udelukkende gennem EU, hvor lande, der klimamæssigt er bagstræberiske, som for eksempel Polen, konsekvent har formået at trække ambitionerne ud af EU's forhandlingslinje.

Når topmødet slutter, skal vi i gang. Så er det vores tur til at sikre, at der bygges konkret politisk handling oven på de mange løfter, mål og intentioner, der formentlig vil være vage og ukonkrete i klimaaftalen.

Maria Reumert Gjerding (EL)
Klimaordfører

Efter COP21 må og skal det derfor være tid til, at verdens progressive lande går sammen og laver aftaler om klimaet, der kan fungere som tillægsaftaler til klimaaftalen fra Paris.

Vi skal samle progressive lande
Et eksempel er et initiativ, som Præsident Tong fra den lille stillehavsnation Kiribati har taget. Han arbejder for at samle verdens lande i et omgående globalt stop for nye kulminer. Ni lande har allerede tilsluttet sig.

I Australien arbejder grønne kræfter intenst på opbakning til forslaget, i Sverige arbejder grønne partier på at få den svenske regering til at tilslutte sig, og Enhedslisten vil i Folketinget stille forslag om, at Danmark tilslutter sig.

Enhedslisten har tidligere foreslået, at den danske regering tager initiativ til at samle de progressive lande i verden, der vil forpligte sig til at skære nok i CO2-udledningen til, at det stemmer med to graders målsætningen.

Vil fremsætte forslag igen
Samarbejdet skal være en form for ’mini-COP’, der er forpligtende, ambitiøst og også rummer udvikling med vedvarende energi, energieffektivitet og klimatilpasning. Alle lande, der vil overholde to graders målet, kan været med. Også dette forslag vil vi fremsætte igen efter klimatopmødet i Paris.

For mig handler den kommende uge om at opbygge alliancer, der kan bruges, når vi skal videre efter COP21. Jeg glæder mig for eksempel til at mødes med Præsident Tong fra Kiribati allerede mandag aften og med Senator Larissa Waters fra det grønne parti i Australien.

Vi får brug for stærke netværk, når klimatopmødet sandsynligvis ender med en aftale, der ikke er ambitiøs nok. For vi skal i fællesskab kæmpe en massiv kamp de kommende år for at skrue tilstrækkeligt op for ambitionerne i aftalen, så den virkelig batter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00