Enhedslisten kræver skov og natur på finansloven

FL20: Enhedslisten har præsenteret sit bud på næste års finanslov. Udtagning af landbrugsjord til natur er på ønskelisten.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal mere plads til naturen.

Det mener Enhedslisten, der ønsker at afsætte 400 millioner kroner om året fra 2020 til udtagning af landbrugsjord.

”Vi står både i en stor biodiversitetskrise og i en klimakrise, hvor vi skal handle rigtigt hurtigt. Og her ved vi, at noget af det, der virker allerbedst for både klimaet og naturen, er at udtage landbrugsjord. Derfor skal vi i gang allerede med den første finanslov,” siger miljøordfører Mai Villadsen og fortsætter:

”Og vi regner med, at man i de kommende klimahandlingsplaner kommer til at udtage endnu mere. Så det her er kun første skridt.”

Forslaget er en del af Enhedslistens finanslovsudspil, der netop er blevet offentliggjort.

Her fremgår det, at målet dels handler om at sænke CO2-udledningen, når landbrugsdriften forsvinder. Og så skal arealerne udvikle sig til natur og skov for at løse ”den truende biodiversitetskrise”.

100.000 hektar
Målet er, at der udtages i alt 100.000 hektar landbrugsjord, og Enhedslisten lægger op til, at pengene skal gå til at kompensere de landmænd, der må afgive deres arealer.

De 100.000 hektar svarer til ønsket fra Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, der sidste år sammen gik ud og pegede på behovet. Dengang lagde organisationerne op til, at der skal puttes et milliardbeløb ind i en jordfordelingsfond for at nå målet.

For nylig sagde fødevareminister Mogens Jensen i øvrigt til Altinget, at DN’s og Landbrug & Fødevarers forslag koster op mod 13 milliarder kroner.

0:000:00