Enhedslisten: Fra nu af skal klimabundlinjen være nummer ét

DEBAT: Klimaudspillet fra regeringen minder mere om en valgpjece end et seriøst oplæg til forhandlinger, mener Søren Egge Rasmussen (EL). Lars Løkke og regeringen vender simpelthen det blinde øje til og udsætter beslutningerne til nogle andre. 

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Klima- og energiordfører

Regeringens klimaudspil er mere varm luft end klimaudspil og lever ikke engang op til EU's i forvejen alt for lave krav til landenes klimaindsatser.

De såkaldte CO2-reduktioner, der fylder mest i regeringens udspil, er kreditter, som måske eksisterer i regneark i Finansministeriet, men som ikke ændrer en tøddel ude i den virkelige verden. Det er pinligt for en regering i en tid, hvor klimaproblemerne hele tiden bliver mere synlige, og hvor tiden er ved at løbe ud.

Enhedslisten mener, at Danmark skal gå foran sammen med andre ambitiøse lande, stater og storbyer, der reelt tager klimaproblemerne alvorligt. Verden over kalder befolkninger på mere handling, og det er langsomt (for langsomt) også begyndt at kunne ses blandt en række af landene under de seneste klimatopmøder.

Den seneste rapport fra FN's Internationale Klimapanel viser, at CO2-udslippet skal nedbringes langt hurtigere end hidtil antaget. Konsekvenserne ved globale temperaturstigninger på bare to grader vil være ekstreme og ekstremt alvorlige. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at alle sektorer bidrager til den grønne omstilling og reducerer deres klimabelastning markant. Ikke om 20 år, men nu og her.

Det blinde øje til
Det gælder også Lars Løkke Rasmussens gode venner i Landbrug & Fødevarer.

Enhedslisten vil gå forrest i arbejdet for at få reduceret landbrugsarealet og den animalske produktion, hvilket er nødvendigt for at sikre en klode, der er til at leve på for de fremtidige generationer. Danmark bruger i dag 80 procent af sit landbrugsareal til foder og har en alt for stor, ubæredygtig animalsk produktion.

Regeringen vender det blinde øje til og vil lappe nuværende utætte biogasanlæg med gaffatape og nedsætte endnu en kommission, så de store beslutninger udsættes til nogle andre. Hvem sagde syltekrukke? Vi ved, hvad der skal gøres, og det skal sættes i gang i morgen.

Drømmen om elbiler
Regeringens drømmer om én million el- og hybridbiler i 2030. Men reelt set er det et fatamorgana, de stiller op, da de ikke kommer med løsninger på, hvordan det nås, eller hvordan mistede indtægter til staten på mange milliarder kan skaffes.

De ignorerer, at vi er nødt til fortsat at begrænse privatbilismen, hvilket eksempelvis kan ske ved at indføre roadpricing, hvor der primært skal betales for kørsel i større byer og på motorvej. En udbygning af den kollektive trafik og væsentligt lavere takster er også nødvendigt, så det bliver et reelt alternativ til bilen, uden at man skal vente i evigheder eller blive flået for at komme fra København til Aarhus.

Det er ærgerligt, at regeringen misser muligheden for at diskutere, hvordan vores byer skal se ud om ti år. Danmark er verdenskendt som et af verdens bedste cykellande, og det skal vi være stolte af og turde dyrke.

Med en stærk, billig kollektiv transport kan det kombineres med plads til flere cykler og billigere elcykler for dem, som skal lidt længere. Det vil gavne klimaindsatsen og sundheden, hvis vi kan få flere til at cykle. Og med elcykler bliver det mere realistisk at få endnu flere bilkilometer erstattet af cykelkilometer.

Jeg ser hellere, at vi når én million elcykler i brug inden 2030 end én million elbiler. Det vil også gøre, at de familier, som virkelig har brug for bilen, slipper for at holde i kø i timevis.

Boligindsats mangler
Bønder, biler og boliger har tidligere været overskriften på årsagerne til klimaproblemerne. Men regeringen har i praksis glemt det ene b, da det eneste tiltag for boligerne er en skrotningspræmie til kakkelovne. Resten er genbrug fra energiaftalen, der blev indgået før sommeren.

Det er godt at få skrottet flere gamle brændeovne, men der mangler initiativer, som kan fremme, at der bliver udført flere energirenoveringer. Det kan sikres ved at give husejere i Vandkantsdanmark bedre lånemuligheder og ved at frigive flere midler fra Landsbyggefonden til renoveringer af de almene boliger.

Hovedparten af de boliger, vi bor i nu, vil også være boliger i både 2030 og 2050, så der er al mulig grund til at prioritere energirenoveringer. Det potentiale har den nuværende regering ikke villet løse. 

Ny bundlinje
FN's IPCC-rapport bør ændre den måde, som vi tænker politik på. Fremadrettet er der en bundlinje, som skal betyde mere end alle de andre, og det er klimaet.

Det er ikke nok længere bare at fedtspille og påstå, at det er ambitiøst at følge EU’s målsætninger. Desværre har den nuværende regering ikke vilje eller evne til at ændre retning. Derfor skal det næste folketingsvalg være et klimavalg, og lad os få valget så hurtigt som overhovedet muligt.

Regeringens klima- og luftudspil er mere en valgpjece end et seriøst oplæg til klimaforhandlinger.

Forrige artikel Vækstteam-formand løfter sløret for anbefalinger: Sådan bliver Danmark grøn verdensmester Vækstteam-formand løfter sløret for anbefalinger: Sådan bliver Danmark grøn verdensmester Næste artikel Venstre til S: Vi har gjort Danmark grønnere i mere end fire årtier. Hvordan kan I påstå, vi er sorte? Venstre til S: Vi har gjort Danmark grønnere i mere end fire årtier. Hvordan kan I påstå, vi er sorte?