Enhedslisten vil have globale mål i klimaloven: "Det er mindst lige så vigtigt, at vi leverer internationalt"

INTERVIEW: Den nye klimalov skal både indeholde bindende mål for Danmarks globale aftryk og konkrete sektormål, hvis det står til Enhedslisten. Og så skal loven være socialt retfærdig, fortæller klimaordfører Mai Villadsen.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, vil have en klimalov, der fastsætter, at klimapolitikken skal være socialt retfærdig.
Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, vil have en klimalov, der fastsætter, at klimapolitikken skal være socialt retfærdig.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Den danske klimaindsats kan blive mere reel og have større effekt, hvis blikket ikke kun er rettet mod det nationale klimamål. Blikket skal også rettes ud mod verden og Danmarks globale klimaaftryk.

Det mener Enhedslisten, der vil have, at det skal afspejles i den nye klimalov. 

"Det er mindst lige så vigtigt, at vi leverer internationalt. Jeg synes også, at vi skal sætte mål for Danmarks globale aftryk, og jeg synes også, at de skal være bindende," siger klimaordfører Mai Villadsen til Altinget.

Partiet vil helt konkret have skrevet ind i klimaloven, at Danmark også skal levere internationalt. På den måde skærper Enhedslisten det ønske, som både Klimarådet og flere erhvervsledere har rejst om, at klimaloven også skal indeholde et globalt spor.

De her forhandlinger handler om at løse klimaproblemerne, og det må være opgave nummer ét, to og tre.

Mai Villadsen (EL)
Klimaordfører

Hverken international flyvning og skibfart, olie- og gasproduktion eller danskernes høje vareforbrug tæller med i det nationale klimaregnskab, pointerer Mai Villadsen.

Det gør biomassen heller ikke, og det er Enhedslisten også klar til at ændre på.

"Vi så allerhelst en udfasningsplan for biomasse, og at det var en del af den her lov, men det vigtigste er, at det, vi tæller med, er bæredygtigt. Derfor skal vi have nogle helt klare klimacertificeringer på biomassen og kun afskrive det, som er bæredygtigt," siger hun.

Arbejdspladser må lukke
Altinget møder Mai Villadsen midt i en tid, hvor der forhandles på højtryk om både finanslov og om en ny, ambitiøs klimalov.

Klimaloven skal indeholde et mål om et reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030. Det fremgår af forståelsespapiret for den nye regering, og i løbet af efteråret har næsten alle de blå partier også tilsluttet sig målet.

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:
I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender, og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Paris-aftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: 'Retfærdig retning for Danmark'


0:000:00