Enigt Folketing støtter ny CO2-kvotelov

LOV: Alle partier bakkede ved førstebehandlingen i Folketinget op om lovforslaget om CO2-kvoter for perioden 2013-2020. Forslaget opdaterer EU's kvotelov og medtager luftfart i kvotesystemet.
Morten Øyen
Det var et enigt Folketing, som tirsdag bakkede op om forslaget til en ny CO2-lov. Lovforslaget skal tilpasse den gældende lov om CO2-kvoter til EU's tredje kvotehandelsperiode, der løber fra 2013-2020. Med forslaget laves der et fælles "EU-loft", der skal erstatte nationale standarder, ligesom luftfartsektoren vil blive medtaget i kvotesystemet.

"De ændrede regler skulle gerne betyde, at vi kommer snyd og forsøg på at udnytte huller i reglerne til livs. Dette snyd og overtrædelserne af reglerne har jo været et af de debatemner, der har været om de her kvoter, og nu bliver der forhåbentlig sat en bremse for det. Derfor kan Venstre støtte lovforslaget," sagde Venstres Eyvind Vesselbo.

DF: Her er EU okay
Også Dansk Folkeparti støttede varmt op om forslaget, der udspringer af et EU-direktiv.

"Dansk Folkeparti har jo normalt en ganske skeptisk holdning til Den Europæiske Union, men vi skal også anerkende, at der kan være enkelte eller i hvert fald nogle positive elementer i samarbejdet," sagde Dansk Folkepartis Mikkel Dencker, der slog fast, at netop på dette område ville partiet gerne støtte op om EU.

R: Stadig problemer
De Radikales klima- og energiordfører Rasmus Helveg Petersen talte tirsdag på vegne af alle regeringspartierne.

Fakta
L7 - Lov om CO2-kvoter
Formålet med forslaget er at gennemføre EU-direktiv 2009/29/EF, som ændrer kvotehandelsdirektivet fra 2003 med henblik på at forbedre og udvide EU's kvotehandelssystem for CO2-kvoter fra og med tredje kvotehandelsperiode (2013-2020).

Kilde: ft.dk

"Vi mener, at man med denne lov og dette direktiv retter en stor fejl i arkitekturen omkring køb og salg af CO2-kvoter," sagde Rasmus Helveg Petersen og understregede, at selvom arkitekturen blev bedre, er der stadig et problem med prisen på kvoter.

"Vi er glade for det foreliggende forslag og støtter det, men vi mener ikke, at vi på den konto alene når i mål med vores CO2-udledning," sagde Rasmus Helveg Petersen.

Vi mener, at man med denne lov og dette direktiv retter en stor fejl i arkitekturen omkring køb og salg af CO2-kvoter.

Rasmus Helveg Petersen
Klima- og energiordfører, (R)

EL vil ikke sætte sig imod
Enhedslisten er kritiske over, at forslaget ikke medtager biomasse, og vil forsøge at forfølge det i udvalgsarbejdet, sagde klima- og energiordfører Per Clausen.

"Det er givetvis rigtigt, at det lovforslag, der ligger her, medvirker til at skabe et CO2-kvotesystem, der fungerer en lille smule bedre, end det gør i dag. Det vil vi naturligvis ikke forhindre eller stille os imod, men man skal ikke opfatte vores positive holdning til det, som om vi har ændret grundlæggende holding til kvotesystemet," sagde Per Clausen.

Lovforslaget behandles nu i udvalget, hvor ordførerne har mulighed for at komme med politiske bemærkninger til forslaget indtil 5. november.

0:000:00