Debat

E.ON: Vejen mod 2030-klimamålene

DEBAT: Hvis vi skal høste synergieffekterne, bør vi som minimum indrette afgiftssystemet, så de grønne energiformer som minimum ligestilles med de sorte. Og hellere i dag end i morgen. Det skriver Tore Harritshøj, administrerende direktør for E.ON Danmark.

Foto: Foto: Thomas Tolstrup
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tore Harritshøj
Administrerende direktør for E.ON Danmark

Ude godt, men hjemme bedst.

Sådan lyder den overordnede konklusion i Klimarådets nye rapport, der analyserer, hvordan vi mest omkostningseffektivt når 2030-klimamålene i den ikke-kvotebelagte del af økonomien (primært landbrug og transport).

Her konkluderer Klimarådet, at det er billigere og bedre at reducere CO2-udledningerne i Danmark frem for at købe sig til CO2-reduktioner i udlandet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er der flere gode grunde til. Som energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har påpeget, så har det massive overskud af kvoter i EU's kvotemarked trykket prisen så langt ned, at kvotemarkedet reelt ikke virker.

Køb af CO2-kvoter medfører således ikke faktiske CO2-reduktioner. Tværtimod vil køb af CO2-kvoter skabe en stop-go-politik på klimaområdet, hvor tempoet efter 2030 igen skal sættes op – efter 2030 skal vi alligevel mindske vores udledninger indenfor Danmarks grænser.

Selvom debatten om biogas oftest tager udgangspunkt i biogassens effekt på klimaregnskabet, så skal biogassens største bidrag faktisk findes i landbrugets miljøregnskab.

Tore Harritshøj, administrerende direktør for E.ON Danmark

For at undgå at betale for CO2-reduktionerne to gange foreslår Klimarådet derfor en fokuseret indsats inden for transport og landbrug. Endemålet er jo stadig fossilfrihed i 2050, så vi kan ligeså godt fortsætte den nuværende kurs, lyder argumentet.

Eftersom den grønne omstilling har en række positivt afledte effekter (forbedret vandmiljø, nedsat partikelforurening med mere), er der ofte tale om store samfundsmæssige gevinster. Biogasproduktion er et godt eksempel på en løsning, der både reducerer CO2-udledningerne og har en række miljømæssige fordele.

Selvom debatten om biogas oftest tager udgangspunkt i biogassens effekt på klimaregnskabet, så skal biogassens største bidrag faktisk findes i landbrugets miljøregnskab.

Synergien mellem miljø-, energi- og klimaindsats
I dag bliver næsten al gylle anvendt direkte som gødning på markerne, hvor den ligger og udleder forskellige drivhusgasser. Ved at afgasse og behandle gylle i et biogasanlæg undgår vi disse markudledninger.

Biogassen fortrænger samtidig fossil energi andre steder i økonomien, og den afgassede gylle gør det lettere for afgrøderne at optage næringsstofferne. Biogasproduktionen løser med andre ord et betydeligt affaldsproblem, samtidig med at biogas tilfører værdi til landbruget.

Som Klimarådet påpegede sidste år, er der store synergieffekter at hente i biogasproduktion, blandt andet i form af øget gødningsværdi og reduceret næringsstofudvaskning.

Talrige rapporter har påpeget de samfundsøkonomiske gevinster ved at omstille den tunge transport fra diesel til biogas. Desværre står det nuværende afgiftssystem i vejen for dette. Selvom vi ved, at biogas gør størst gavn i tung transport, bliver biogas i dag hårdere beskattet end diesel.

Biogas, som er en CO2-neutral energikilde, får faktisk pålagt CO2-afgift, mens importeret palmeolie, der oftest produceres i lande og områder, hvor man først fjerner regnskov, er fritaget fra CO2-afgift. Afgiftssystemet går altså stik imod hensigterne, og skævvridningen er næsten total.

Med Klimarådets rapport understreger rådet vigtigheden af at fokusere indsatsen inden for transport og landbrug.

Her har biogas en række særlige fordele, fordi biogasproduktion både reducerer landbrugets udledninger, ligesom det opnår en dobbelt CO2-effekt, når biogas erstatter og dermed fortrænger fossil energi, som ellers ville være anvendt i andre sektorer.

Hvis vi skal høste disse synergieffekter, bør vi som minimum indrette afgiftssystemet, så de grønne energiformer som minimum ligestilles med de sorte. Og hellere i dag end i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00