Debat

Er der flere energirenoveringer på vej?

DEBAT: Ejendomsbranchen er klar til at skabe energibesparelser gennem renovering af ældre ejendomme. Eksperterne og Klimakommissionen har allerede konkluderet, at der er et stort potentiale for energibesparelser i de ældre ejendomme. Men er politikerne klar til at skabe de nødvendige incitamenter?
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto: ejendomsforeningen.dk

Ejendomsforeningen Danmark er klar til flere energirenoveringer, men vi venter fortsat på politikerne.

John R. Frederiksen
Formand, Ejendomsforeningen Danmark

Af John R. Frederiksen
Formand for Ejendomsforeningen Danmark

Vi står alle over for en stor klimaudfordring, som er udtrykt i de danske klimamål for CO2-udledning. Klimamålene er formuleret i forlængelse af EU-målsætningen
om på samfundsplan at reducere CO2-udledningen med mindst 20 procent allerede i 2020.

Beregninger viser, at målet om en reduktion i energiforbruget kun kan indfries, hvis der også sker en betydelig energirenovering af den ældre bygningsmasse. Det skyldes, at omkring 40 procent af det samlede energiforbrug bruges til selve driften af bygningerne.

Videncenter for energibesparelser i bygninger har sendt en rapport på gaden, hvor der anvendes data fra energimærkningsordningen. Centret konkluderer, at energibesparelsespotentialet navnlig er i etagebyggeri bygget mellem 1850 - 1930. Blev etageejendommenes klimaskærme renoveret efter centrets anbefalinger, vil det medføre en samlet energibesparelse, som svarer til det gennemsnitlige årlige energiforbrug i en tredjedel af Danmarks husstande. Klimakommissionen konkluderer også i sin nyligt udsendte rapport, at potentialet er stort i de eksisterende ejendomme.

Masser af ideer
Ejendomsbranchen har allerede taget klimaudfordringen op. 150 ejere og administratorer af private og almene udlejningsboliger mødtes i april i år til en konference for at drøfte, hvad der kan gøres for at sætte et ordentligt skub i energibesparelserne i danske udlejningsboliger. På konferencen med overskriften "Energirenovering af lejeboliger - hvad gør vi, og hvordan får vi råd?" identificerede deltagerne de største potentialer for energirenovering i såvel den private som den almene udlejningssektor. Mange ideer kom på bordet, men deltagerne identificerede desværre også en række barrierer for at kunne realisere disse ideer. En handlingsplan med 15 initiativer er netop offentliggjort.

Incitamenter mangler
De private ejendomsejere efterlyser i denne handlingsplan bedre incitamenter til at gøre en konkret energiindsats i de ældre ejendomme, som er omfattet af boliglejelovgivningen. Det er ejendomme, hvor det meget ofte giver god mening at renovere. Anbefalingen er enkel: Det skal blive muligt for ejendomsejeren at få investeringerne i energirenoveringer afdraget og forrentet. Ejendomsbranchen skal med andre ord kunne følge helt klare regler i boliglejelovgivningen, som sikrer, at udlejer kan sætte lejen op, svarende til udgiften til renter og afskrivninger på de energibesparende forbedringer. Besparelsen i varmeudgifterne skal selvfølgelig tilfalde lejerne.

Ejendomsforeningen Danmark foreslår altså konkret, at finansieringsudgifterne til energiinvesteringer, som anbefales i forbindelse med energimærkningen af ejendommene, kan tillægges huslejen i de ejendomme, hvor det er oplagt at realisere anbefalingerne. Politisk kan det nemt gennemføres ved en speciallov i lighed med "Lov om brandsikring af ældre beboelsesejendomme m.v." fra 1977, hvor en række investeringer i brandsikring blev sikret status som "forbedringer" i lejelovens forstand.

Venter på politikerne
Regeringen lancerede tilbage i april 2009 "Strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger". Det fremgår blandt andet, at der skal ske en smidiggørelse af reglerne for forhåndsgodkendelse af forbedringsarbejder.

Vi havde håbet, at strategien ville medføre, at der hurtigt ville ske noget. Men indtil nu er der intet sket politisk for at skabe de nødvendige incitamenter i ejendomsbranchen. Ejendomsforeningen Danmark afholdte for nylig en boligpolitisk åbningsdebat med Folketingets boligordførere med et tema om, hvordan vi får skabt flere klimavenlige boliger. Den politiske vilje til forandring var måske nok til stede, men de konkrete løsningsforslag er indtil nu udeblevet.

Socialministeren har nu sat lejeloven på regeringens lovprogram og fremsætter til februar et lovforslag om, hvordan der skabes incitamenter til at reducere energiforbruget i private udlejningsejendomme. Det ser vi frem til, og vi skal opfordre ministeren til at inddrage ejendomsbranchens relevante parter i en drøftelse af, hvorledes man kan gøre det.

Ejendomsbranchen, som er organiseret i Ejendomsforeningen Danmark, er klar til flere energirenoveringer, men vi venter fortsat på politikerne. Har de mon de nødvendige visioner og mod til at sikre de rigtige rammer, så vi sammen kan opfylde de opsatte klimamål?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00