Erhvervsliv: Forhøjet CO2-afgift skal modsvares af lavere skatter og afgifter

Dansk erhvervsliv er klar til en forhøjet CO2-afgift, men forventer skatte- og afgiftslettelser til gengæld. Dansk Erhverv mener en forhøjet CO2-afgift hører sammen med lavere erhvervsbeskatning, mens DI's topchef peger på lavere energiafgifter. SMVdanmark har en klar favoritmodel, da kun en af modellerne ikke tilgodeser de store virksomheder på bekostning af de små, lyder det.

DI-topchef Lars Sandahl Sørensen mener, at  en højere CO2-afgift blandt andet bør følges af lavere energiafgifter.
DI-topchef Lars Sandahl Sørensen mener, at  en højere CO2-afgift blandt andet bør følges af lavere energiafgifter.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Vi skal beskatte det, vi vil have mindre af. Derfor skal prisen på at udlede CO2 sættes op.

Det er der bred enighed om i dansk erhvervsliv, efter formand Michael Svarer sammen med sin ekspertgruppe tirsdag kom med de første anbefalinger til en ny grøn skattereform. 

Men erhvervslivet vil også have noget til gengæld. 

Ekspertpanelet præsenterede tre mulige modeller og i alle modeller bliver prisen på at udlede CO2 sat betydeligt op.

I den første model - afgiftsmodel 1 - foreslås det at tilbageføre provenuet fra CO2-afgiften som forventes at være på 800 millioner kroner til erhvervslivet gennem lavere erhvervsbeskatning.

Konkret foreslår ekspertgruppen at sænke selskabsskatten med 0,6 procent, og det hæfter man sig ved hos Dansk Erhverv, der selv har foreslået en lempelse af selskabsskatten på tre procentpoint fra 22 procent i 2022 til 19 procent i 2024 som en del af sit bud på en grøn skattereform.

"Vi skal nå klimamålene på den billigste og mest effektive måde. Det gør vi ved at øge skatten på CO2, så forureneren betaler, uden at gøre det dyrere at drive virksomhed," lyder det i en skriftlig kommentar fra Dansk Erhvervs markedschef for klima, energi og miljø, Ulrich Bang, der fortsætter:

"Derfor bakker Dansk Erhverv varmt op om ekspertgruppens forslag en CO2-afgift, som går hånd i hånd med lempet erhvervsbeskatning. På den måde leverer vi på klimamålet og øger samtidig velstanden, så der er råd til velfærd."

I afgiftsmodel 1 pålægges alle virksomheder uden for kvotesektoren en CO2-afgift på 750 kroner ton i 2030 svarende til den forventede kvotepris i 2030

0:000:00