Debat

Et nødvendigt ja til europæisk patentreform

DEBAT: Deltagelse i en fælles patentdomstol vil styrke dansk innovation og konkurrenceevne. Det vil ikke kun gavne erhvervslivet, men også bidrage til samfundsløsninger til glæde for borgerne, skriver Jukka Pertola, adm. direktør i Siemens A/S.
Hos Siemens er der ingen tvivl om, at den europæiske patentdomstol er en god ide, skriver Jukka Pertola, administrerende direktør i Siemens A/S.
Hos Siemens er der ingen tvivl om, at den europæiske patentdomstol er en god ide, skriver Jukka Pertola, administrerende direktør i Siemens A/S.Foto: Siemens A/S
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jukka Pertola
Administrerende direktør i Siemens A/S

Til maj skal danskerne stemme om tilslutningen til en europæisk patentdomstol og en reform af patentsystemet på tværs af landene.

Det kan være kompliceret og måske uoverkommeligt at tage stilling til spørgsmålet, men det er så meget desto vigtigere, at vi vælger rigtigt.

Set fra en virksomhed som Siemens er der ingen tvivl: Den europæiske patentdomstol er en god ide.

Siemens er en af de virksomheder i verden, der har flest patenter.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Europæiske og danske forskere bidrager væsentligt hertil med opfindelserne, og derfor er der i Siemens en vis forventning til den kommende afstemning om den europæiske patentdomstol og patentreform.

Styrker innovation, konkurrenceevne og retssikkerhed
Afstemningen finder sted den 25. maj 2014 samtidig med afstemningen til Europaparlamentet. For os er valget nemt.

Det handler nemlig om at gøre det nemt og smidigt for virksomheder at søge, få og håndhæve patenter.

Med Den europæiske Patentdomstol bliver det endnu mere interessant at investere i ny udvikling og nye opfindelser, som blandt andet kan hjælpe med store samfundsmæssige udfordringer såsom klimaændringer og sygdomsbekæmpelse.

Jukka Pertola
Administrerende direktør i Siemens A/S

Det styrker lysten til at bedrive innovation og finde nye og smarte veje at gøre tingene på, og det er netop en af Danmarks styrkepositioner i den globale konkurrence.

En europæisk patentreform vil give adgang til patentbeskyttelse i op til 25 EU-lande for samme omkostninger, som i dag giver beskyttelse i 4-6 lande.

Samtidig forenkles procedurerne væsentligt. Patentdomstolen, reformens andet hovedelement, gør det enklere og mere effektivt at håndhæve sine rettigheder i flere lande på én gang.

Det styrker virksomhedernes retsstilling mærkbart, samtidig med at retssikkerheden på patentområdet forbedres markant.

For en branche som vores er patenter afgørende. Ellers kan vi ikke bruge så mange ressourcer, som vi gør, på at udvikle nye ting.

Siemens globale budget til forskning og udvikling er større end det samlede danske uddannelsesbudget, og det gør vi jo ikke for sjov.

Men hvis den investering skal give mening, skal vi kunne beskytte vores rettigheder godt og effektivt. Det vil vi bedre kunne med den nye patentdomstol.

Dansk innovation spiller en rolle
Danmark er et vidensamfund, der i vidt omfang lever af innovation. Dansk erhvervsliv ligger i EU's top, når det handler om nye produktlanceringer.

Danske virksomheder investerer årligt 44 milliarder kroner i innovation, heraf 35 milliarder i forskning og udvikling. Hver dag udvikles nye løsninger, som er med til at gøre hverdagen lettere for borgere og virksomheder.

Med Den europæiske Patentdomstol bliver det endnu mere interessant at investere i ny udvikling og nye opfindelser, som blandt andet kan hjælpe med store samfundsmæssige udfordringer såsom klimaændringer og sygdomsbekæmpelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jukka Pertola

Formand, Tryg, Cowi og for Siemens Gamesas danske afdelinger, præsident for Akademiet for de Tekniske Videnskaber
cand.scient. (Helsinki University of Technology 1988)

0:000:00