Landbrugsstøtte i spil: Regeringen kan flytte en milliard til grøn omstilling

FLEKS: Regeringen har fået mulighed for at bruge næsten en milliard kroner fra EU's landbrugsstøtte på det grønne område i 2021. En gave til den grønne omstilling, lyder det fra Radikale. Minister påpeger, at det kan blive svært at bruge alle pengene.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal inden årets udgang meddele EU, hvor mange penge han ønsker at tage fra landbrugsstøtten og bruge på grønne tiltag inden for landbruget.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal inden årets udgang meddele EU, hvor mange penge han ønsker at tage fra landbrugsstøtten og bruge på grønne tiltag inden for landbruget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis LundHjalte T. H. Kragesteen

Omkring én milliard kroner.

Så mange penge har EU-Kommissionen givet Danmark mulighed for at flytte fra den direkte landbrugsstøtte til grønne indsatser inden for landdistriktsprogrammet i 2021.

Det bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet.

I en tid, hvor de grønne ønsker står i kø, vækker sådan en mulighed begejstring hos Radikales miljøordfører, Zenia Stampe. 

Der kan være en risiko for, at pengene ryger retur til Bruxelles, hvis der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel efter pengene i landdistriktsprogrammets frivillige ordninger.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

″Det her er en gave, der kan bruges til at sætte turbo på den grønne omstilling. Radikale ønsker at overføre flest mulige midler til grønne ordninger,″ siger hun.

Muligheden er opstået, fordi EU’s kommende landbrugsreform er blevet forsinket og derfor først kommer til at virke fra 2022 og ikke som planlagt i 2021.   

Dermed bliver 2021 et overgangsår, hvor regeringen som tidligere år kan vælge at flytte op til 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsprogrammet. De seneste år har Danmark flyttet syv procent fra den direkte støtte, det svarer i runde tal til en halv milliard om året.

Minister: Risiko for at penge ryger retur
Inden årets udgang skal regeringen meddele EU, hvad der skal ske i 2021. Beslutningen er ikke truffet endnu, fastslår fødevareminister Mogens Jensen (S).

″Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvor mange penge regeringen gerne vil flytte. Det afhænger af en række faktorer, som vi i øjeblikket er ved at se på,″ siger han i en skriftlig kommentar.

0:000:00