EU-aftale skal sikre energivenlige bygninger

EU: Tirsdag aften blev EU-institutionerne enige om hovedtrækkene i et stort energidirektiv for bygninger. Direktivet skal sikre, at nyt byggeri er tæt på energineutralt i 2020 og at eksisterende byggeri frem mod 2050 skal renoveres, så det også kan blive det.

Nye bygninger, Nordhavnen i København<br>
Nye bygninger, Nordhavnen i København
Foto: /ritzau/Linda Johansen
Morten Øyen

Europæerne skal have langt mere energieffektive bygninger.

Fakta

Hovedpointer i aftalen

  • Bidrager til vejen mod lavemission i EU inden 2050, der skal understøttes af nationale køreplaner for energieffektive bygninger.
  • Tilskynder til brug af informations- og kommunikationsteknologi og intelligente teknologier for at sikre, at bygninger fungerer effektivt.
  • Skubber til udrulningen af infrastrukturen til elbiler i bygninger (selvom det sker i mindre omfang end i Kommissionens forslag).
  • Introducerer en "smartness indicator", som vil måle bygningernes kapacitet til at bruge nye teknologier og elektroniske systemer til at optimere driften.
  • Stiller krav til langsigtede renoveringsstrategier.
  • Stiller krav til offentlig og privat finansiering og investering.

Kilde: EU-Kommissionen

Det står klart, efter Europa-Parlamentet, EU-Kommissionen og det estiske EU-formandskab tirsdag aften blev enige om et kompromis om det såkaldte Energy Performance and Buildings-direktiv, der regulerer bygningers energiforbrug.

”Øget energieffektivitet er en no-brainer. Det er en af de billigste og mest effektive måder at reducere vores energiforbrug på og vil bidrage til at nå vores klimamål,” siger Kadri Simson i en kommentar til aftalen. Han er økonomiminister i Estland og har repræsenteret EU's 28 medlemslande i forhandlingerne.

Bendtsen: Indlysende, at bygninger skal bidrage
Forhandlingerne har stået på i næsten et år, og fra Europa-Parlamentets side er de blevet ført an af Bendt Bendtsen (K) med Morten Helveg Petersen (R) som skyggeordfører.

Mere end 40 procent af det europæiske energiforbrug bruges i bygninger, så det er indlysende, at vi har brug for et betydeligt bidrag fra vores bygninger til at blive energieffektive i Europa, at leve op til vores COP21-forpligtelser og at begrænse vores energiimport til Europa.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

”Mere end 40 procent af det europæiske energiforbrug bruges i bygninger, så det er indlysende, at vi har brug for et betydeligt bidrag fra vores bygninger til at blive energieffektive i Europa, at leve op til vores COP21-forpligtelser og at begrænse vores energiimport til Europa,” siger Bendt Bendtsen i en kommentar til aftalen.

Elbiler skal medtænkes
Konkret betyder aftalen, at nye bygninger fra 2020 skal være ”næsten energineutrale”, og medlemslandene skal lave planer for, hvordan de eksisterende bygninger skal energirenoveres, så de også bliver stort set energineutrale i 2050.

Aftalen stiller også krav til, at flere bygninger skal udstyres med ladestandere til elbiler.

”Der er et betydeligt potentiale for at optimere bygningers energiforbrug i Europa, og med dagens vedtagelse vil der blive sat skub i den udvikling, skriver vicedirektør i interesseorganisationen Dansk Energi Anders Stouge i en kommentar til aftalen.

Han tilføjer:

”Kravet om at gøre bygninger klar til opladning af elbiler og det øgede fokus på intelligente bygninger viser, at man tænker bygninger som en del af det samlede energisystem. Det er den helt rette vej at gå,” skriver Anders Stouge.

0:000:00