EU-chefer strides i timevis om galopperende gaspriser: "Vi ødelægger vores befolkninger og vores finanser"

Det blev et ja til fælles gasindkøb, men nej til at pille ved energimarkederne – i hvert fald for nu – da de 27 EU-chefer mødtes i Bruxelles til et topmøde, hvor Ukraine-krigen hang tungt over deltagerne.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, med sine kollegaer fra Estland, premierminister Kaja Kallas, og Malta, premierminister Robert Abela, til topmøde i Det Europæiske Råd.
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, med sine kollegaer fra Estland, premierminister Kaja Kallas, og Malta, premierminister Robert Abela, til topmøde i Det Europæiske Råd.Foto: Det Europæiske Råd
Peter Ingemann NielsenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s stats- og regeringschefer har nikket ja til, at de 27 lande kan gå sammen om at købe gas. Det sker i håbet om, at de med små 450 millioner EU-forbrugere i ryggen kan få fordelagtige priser på et presset verdensmarked, ligesom de gjorde med vaccineindkøb under coronakrisen.  

Ved et topmøde i Bruxelles fredag gav statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes kolleger grønt lys til at skabe en fælles indkøbsplatform for gas, flydende naturgas og brint, sådan som EU-Kommissionen havde foreslået tidligere på ugen.  

{{toplink}}
Læs også

Platformen skal også være åben for landene på Balkan og for Ukraine, Moldova og Georgien, og det bliver frivilligt for landene at deltage.

“Jeg er glad for, at vi kommer til at bruge vores fælles forhandlingskraft. I stedet for at overbyde hinanden og drive priserne i vejret skal vi pulje vores efterspørgsel,” sagde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Til gengæld måtte særligt sydeuropæiske lande opgive at få støtte til større indgreb i de europæiske energimarkeder i form af for eksempel lofter over de stærkt stigende priser eller afkobling af gaspriserne fra elpriserne, i hvert fald for nuværende. 

Dagens priser har intet med virkeligheden at gøre, og vi ødelægger vores befolkninger og vores finanser med de priser.

Alexander De Croo
Belgiens premierminister

De opslidende forhandlinger holdt lederne ved mødebordet i næsten ti timer og endte i klassisk EU-stil med, at bolden blev sparket til hjørne. Det bliver nu op til EU-Kommissionen at analysere mulighederne nærmere frem mod maj, hvor den præsenterer en allerede ventet gennemgang af reglerne på EU's energimarked. Kommissionen fik også i opdrag at tage energisektoren i ed for at undersøge, hvad det ville betyde for den, hvis EU valgte at indføre prislofter.

Særligt den spanske premierminister, Pedro Sanchez, kæmpede en indædt kamp for at få et indgreb med hjem til sine frustrerede borgere, der i flere måneder har været på barrikaderne over den eksplosion i både el- og brændstofpriser, de har oplevet gennem det seneste år, og som kun er blevet værre efter den russiske invasion i Ukraine. 

0:000:00