EU-Parlamentet kræver kun ét offer i storstilet kommissærstudehandel

HØRINGER: Den slovenske kandidat til at blive kommissær for EU’s energiunion har ikke Parlamentets opbakning. Til gengæld slipper alle andre kommissærer igennem deres EU-eksamen.

Den slovenske kommissærkandidat, Alenka Bratusek, blev onsdag aften afvist af EU-Parlamentet.
Den slovenske kommissærkandidat, Alenka Bratusek, blev onsdag aften afvist af EU-Parlamentet.Foto: © European Union 2014 - European Parliament
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: 112 imod, 13 for og to afståelser.

Så klar var EU-Parlamentets miljø- og industriudvalgs afvisning af Alenka Bratusek, der var udset til at være næstformand i EU-Kommissionen, da de stemte om hendes skæbne onsdag aften.

Til gengæld var der grønt lys for alle de andre kommissærkandidater, som stadig befandt sig i farezonen oven på deres udnævnelseshøringer hos de folkevalgte, efter en politisk studehandel over midten i Parlamentet fredede dem.

Det betyder, at den næste formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, kan regne med Parlamentets godkendelse af sit nye kommissærteam, hvis han finder en bedre egnet slovensk kandidat og foretager et par enkelte småjusteringer på holdet.

Fakta
Sådan foregår høringerne 
Kandidaterne til at blive EU’s næste kommisærhold skal igennem en EU-eksamen hos EU-Parlamentet. Høringerne varer tre timer og består af 45 spørgsmål fra de folkevalgte. Efter høringerne skal de relevante udvalg komme med en skriftlig vurdering af kommissæren, som tilgår den såkaldte formandskonference, der består af lederne af de politiske grupper. Hvis det er nødvendigt, kan kommissærer kaldes tilbage til yderligere udspørgning, eller der kan foretages udskiftninger, hvis det tegner til, at enkelte kommissærer er så tilstrækkeligt i fedtefadet, at det sætter godkendelsen af den samlede Kommission over styr. Det er dog ikke muligt for Parlamentet direkte at kræve enkelte kommissærer fjernet, så det er op til kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker, om han vil foretage udskiftninger. Parlamentet stemmer samlet om hele Kommissionen. Afstemningen er sat til at foregå 22. oktober. Efter planen skal en ny Kommission indtræde 1. november. 

Ungarer og spanier under opsyn
Først og fremmest skal Juncker finde ud af, hvad han gør med ungarske Tibor Navracsics, der mandag aften blev godkendt som kommissær, men ikke til det job, som var ham tiltænkt.

Den konservative tidligere justitsminister, der omtales som den omstridte ungarske statsminister Viktor Orbans ”butler”, var udset til at være kultur- og uddannelseskommissær med ansvar for borgerrettigheder.

Nu kører kabalen som aftalt.

Bendt Bendtsen
EU-parlamentariker (K)

Navnlig det sidste er de folkevalgte ikke trygge ved at overlade til ham, så derfor ligger der et stort pres på Juncker for enten at fjerne det ansvar fra jobbeskrivelsen eller finde ham en helt ny portefølje.

Også den spanske klima- og energikommissær, Miguel Arias Cañete, har været i strid modvind hos særligt venstrefløjen i Parlamentet. Men de europæiske socialdemokrater i S&D måtte modstræbende gå med til at støtte den konservative kandidat for at frede socialdemokratiske Pierre Moscovici fra at blive ofret af højrefløjen.

Aftalt spil
Som et plaster på såret har Jean-Claude Juncker ifølge formanden for S&D i Parlamentet, Gianni Pittella, lovet dem, at Kommissionens første-næstformand, socialdemokraten Frans Timmermans, får ansvaret for bæredygtig udvikling skrevet ind i sit arbejdsområde.

”Det betyder, at han får ansvaret for at koordinere alle porteføljer, som kan bidrage til bæredygtig udvikling, inklusive klima og energi,” siger Pittella.

De Konservatives Bendt Bendtsen var spændt på, om de europæiske socialdemokrater ville stemme for spanieren og dermed holde deres del af det, som han blankt indrømmer var lidt af en lokumsaftale mellem de store politiske grupper om at frede hinandens kandidater. 

”Nu kører kabalen som aftalt,” siger han.

Drama om Bratusek
Parlamentets beslutning om at ofre Bratusek kom ikke bag på nogen. Allerede efter hendes høring mandag var det tydeligt, at de folkevalgte ikke havde fidus til den liberale politiker.

”Jeg var selv til hendes høring, og hun var simpelthen så svag på en mængde områder, at det ikke kan komme som nogen stor overraskelse. Og hendes måde at blive udnævnt til kommissær på er også noget, der forarger masser af mennesker,” siger Bendt Bendtsen, som var med til at stemme hende ned i industriudvalget.

Den tidligere slovenske statsminister foreslog i sine sidste regeringsdage sig selv som sit lands næste EU-kommissær, på trods af at hendes parti lige havde lidt et sviende valgnederlag. Dertil kommer, at hun har obstrueret offentliggørelsen af en redegørelse om udnævnelsesforløbet fra landets anti-korruptionsudvalg.

Nægtede at gå selv
I løbet af onsdagen fløj rygterne om, at den liberale politiker ville vælge at trække sit kandidatur for at undgå ydmygelsen ved at blive stemt hjem. Men det afviste hun selv på det stærkeste via sin Facebook-profil. Derimod bad hun om at få en ny høring for at bevise sit værd for de folkevalgte. Det blev dog stemt hårdt og brutalt ned onsdag aften.

Nu er det op til den nye slovenske regering at sende en erstatning. Det socialdemokratiske medlem af EU-parlamentet Tanja Fajon var længe tippet til at overtage den slovenske post, men nu er vicestatsminister i den nye slovenske regering Violeta Bulc steget i værdi på rygtebørsen i Bruxelles.

Det er dog næsten sikkert, at Slovenien skal stille med en kvinde, da kønsfordelingen allerede nu er temmelig skæv i den kommende EU-Kommission med ni kvinder ud af 28.

Vil have en liberal
Flere parlamentarikere fra den liberale gruppe i Parlamentet, ALDE, insisterer på, at udskiftningen skal ske med en anden liberal, selv om Bratusek ikke har den nye regerings opbakning.

”Bratusek kommer fra min politiske gruppe, de liberale, og derfor er det vigtigt for os, at hun bliver erstattet med en anden fra den liberale gruppe. Vi skal maksimere den liberale indflydelse i EU for at sætte en stærk dagsorden for ny vækst og flere arbejdspladser,” siger Ulla Tørnæs (V).  

Økonomiudvalget gav efterfølgende deres OK til både britiske Lord Hill og franske Pierre Moscovici, som ellers også har været under pres.

Allerede inden da var der givet grønt lys til tjekken Vera Jourova, efter hun over weekenden afleverede skriftligt svar på 32 opklarende spørgsmål, der skal kaste lys over, hvordan hun vil bestride jobbet som kommissær ansvarlig for rets-, forbruger og ligestillingspolitik.

Stadig efter drejebogen
Formændene for de politiske grupper i Parlamentet skulle efter planen mødes torsdag for at drage de endelige konklusioner på de nu overståede høringer af Junckers 27 kommissærkolleger.

Ifølge kilder i Parlamentet er det dog nu udskudt til starten af næste uge for at give Juncker tid til at komme med en ny slovensk kandidat og præsentere en plan for eventuelle omrokeringer på holdet. Gør han det hurtigt, er det stadig muligt at få gennemført eventuelle nye høringer inden den planlagte afstemning om det samlede kommissærhold 22. oktober.

Det er dog endnu ikke klart, hvordan Juncker vil spille ud.

”Nu venter han og ser, og så træffer han en beslutning,” sagde Junckers talskvinde Natasha Bertaud tidligere onsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alenka Bratušek

Fhv. premiereminister (Pozitivna Slovenija), Slovenien
master i ledelse (Ljubljana Uni.)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00