EU vil rangere grønne investeringer efter klimaeffekt

INVESTERING: Med en klassificering af investeringers gavn for klimaet og to nye benchmarks vil EU-Kommissionen tiltrække flere penge til grønne projekter. Der er brug for 180 milliarder euro om året, vurderer kommissær.

Private investeringer var også øverst på dagsordenen, da Danmark i sidste uge var vært for Clean Energy Minesterial. Her holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin tale.<br>
Private investeringer var også øverst på dagsordenen, da Danmark i sidste uge var vært for Clean Energy Minesterial. Her holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin tale.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Det skal være tydeligt for private investorer, om deres penge går til projekter, der har en positiv effekt på klimaet.

EU-Kommissionen har derfor sat sig for at gennemgå alle sektorer for at lave en klassifikation af forskellige typer tiltag. Det skriver Euractiv på baggrund af et pressemøde i Bruxelles torsdag. 

Ifølge næstformand i Kommissionen Valdis Dombrovskis er der brug for 180 milliarder euro om året til grønne projekter frem mod 2030 i Europa. Derfor vil han og Kommissionen gøre deres til, at private investeringer går i en grøn retning.

”Det er et banebrydende skridt. For første gang vil vi vurdere sektor for sektor, hvilke økonomiske aktiviteter, der er gode for klimaet og miljøet,” sagde Dombrovskis ifølge Euractiv.

Rent lavpraktisk vil der blive udvalgt en gruppe eksperter inden for hver sektor, der ud fra videnskaben skal klassificere typer af investeringsprojekter.

Fokus på privat kapital
Et andet af Kommissionens forslag er at lave to nye benchmarks for investeringsvirksomheder. Deres porteføljer kan så gøre sig fortjent til enten et ”low-carbon benchmark”, eller hvis de bidrager ekstra positivt et ”positive-carbon impact benchmark”.

”Denne nye markedsstandard bør afspejle selskabers CO2-aftryk og give investorer bedre information om en investeringsporteføljes CO2-aftryk,” skriver Kommissionen i en pressemeddelelse.

Private investeringer var også hovedfokus i sidste uge, da Danmark havde besøg af energispidser fra verdens største økonomier til et topmøde i København.

Resultatet blev en hensigtserklæring om at sikre bedre vilkår for, at private investeringer får et mere grønt islæt. Måske kan en rangering på EU-niveau hjælpe med til det.

0:000:00