Europas konservatives spitzenkandidat: Jeg vil forsøge at bremse Nord Stream 2

EU-VALG: Hvis Manfred Weber bliver valgt som ny formand for EU-Kommissionen, vil han undersøge mulighederne for at sætte en stopper for den russiske gasledning Nord Stream 2.

Manfred Weber skulle efter sigende være den tyske kanslers, Angela Merkels, favorit til posten som ny EU-kommissionsformand. Men på trods af det nære bånd deler de ikke samme syn på den russiske gasledning Nord Stream 2.
Manfred Weber skulle efter sigende være den tyske kanslers, Angela Merkels, favorit til posten som ny EU-kommissionsformand. Men på trods af det nære bånd deler de ikke samme syn på den russiske gasledning Nord Stream 2.Foto: Jean-Francois Badias/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den russiske gasledning Nord Stream 2 er skidt nyt for Europa.

Fakta
Nord Stream 2



Nord Stream 2 er en 1230 kilometer lang gasrørledning, der skal bringe russisk naturgas gennem Østersøen og ind i Tyskland.

Firmaet bag Nord Stream 2 er schweizisk, men ejet af Gazprom, der hovedsagelig er ejet af den russiske stat.

 I april 2017 ansøgte Nord Stream 2 formelt set om at anlægge 139 kilometer af gasledningen i dansk territorialfarvand.

Nord Stream 2 koster omkring 70 milliarder at bygge. Naturgas er et fossilt brændstof, men udleder mindre CO2 end eksempelvis kul.

Sådan lyder det fra formanden i den konservative gruppe i Europa-Parlamentet, Manfred Weber, der er gruppens topkandidat til at blive ny formand for EU-Kommissionen.

”Jeg tror ikke, at Nord Stream 2 er et godt projekt for Europa. Derfor vil jeg undersøge mulighederne for at stoppe Nord Stream 2, hvis jeg bliver kommissionsformand,” siger han til Altinget.

Meldingen er opsigtvækkende, taget Manfred Webers tyske nationalitet og tilknytning til den tyske kansler, Angela Merkel, i betragtning. Han er valgt til Europa-Parlamentet for CSU, der er et søsterparti til Merkels CDU, og han er efter sigende hendes favorit til posten som EU-kommissionsformand.

Jeg tror ikke, at Nord Stream 2 er et godt projekt for Europa.

Manfred Weber
EPP-spidskandidat som ny for EU-Kommissionen

Men netop Angela Merkel har flere gange forsvaret den omstridte gasledning, som skal levere russisk gas til Tyskland og er ejet af det russisk statsejet selskab Gazprom.

Bør drøftes på europæisk niveau
Rørledningen skal gå gennem finsk, svensk og dansk farvand, og mens Finland og Sverige har givet den nødvendige tilladelse, tøver Danmark stadig. Her er regeringen klemt mellem den vigtige handelspartner Tyskland og USA, der frygter, at Rusland vil få for meget indflydelse over det europæiske kontinent. Dertil kommer bekymringerne fra allierede i de baltiske lande.

På grund af de mange forskellige interesserer har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet efterspurgt en europæisk drøftelse af Nord Stream 2, fordi det i hans optik er mere end et tysk indenrigsanliggende. Og det vinder genlyd hos Manfred Weber:

”Sådan et projekt bør blive organiseret og drøftet på europæisk niveau. For der er både finske, svenske, danske og baltiske interesserer i projektet, og derfor skal vi have en fælles beslutning,” tilføjer Manfred Weber.

Kan du stoppe projektet?

”Vi må undersøge situationen efter valget. Vi må se nærmere på gasdirektivet og dets muligheder for at stoppe det nuværende projekt, fordi det allerede er ved at blive sat i gang. Derudover skal vi sikre, at det bliver fastlagt, at for fremtiden er ingen af den slags projekter kun nationale projekter, og de vil blive drøftet på europæisk niveau.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00