Debat

Dansk Energi: Energibesparelser med fair omkostningsfordeling

DEBAT: Skal man være tro over for at skabe mest mulig værdi til kunderne, så bør man fra politisk hold fokusere på kernen i energispareopgaven: At sikre et lavere energiforbrug med en fair omkostningsfordeling, skriver Dansk Energi i svar til Dansk Fjernvarme og De Frie Energiselskaber.

El-netselskaberne løser opgaven på præcis samme vilkår som fjernvarmeselskaberne – de får dækket deres nødvendige omkostninger, hverken mere eller mindre, skriver Kamilla Thingvad fra Dansk Energi.
El-netselskaberne løser opgaven på præcis samme vilkår som fjernvarmeselskaberne – de får dækket deres nødvendige omkostninger, hverken mere eller mindre, skriver Kamilla Thingvad fra Dansk Energi.Foto: gsbrown99/flickr
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kamilla Thingvad 
Afdelingschef i Dansk Energi

Omkostningseffektive besparelser og fairness for kunderne. Det er nøgleordene, når man laver en ordning, der skal sikre energibesparelser. Derfor har alle en interesse i, at det bliver opfyldt. Hvis vi begynder med det første, så viser evalueringen, at energispareordningen har skabt besparelser for 7 mia. kr. årligt, og at det samfundsøkonomisk giver overskud. Men selvom noget historisk har fungeret godt, kan det jo altid gøres bedre.

Dansk Energi har længe været bekymret for de omkostninger, der følger med den stigende forpligtigelse, el-, gas- og fjernvarmesektorens kunder er pålagt. At skulle blive ved at skabe så store besparelser koster mere, da de lavt hængende frugter er høstet.

Det er årsagen til, at prisen på energibesparelser stiger. For der skal lægges nogle ingeniørtimer i at yde den rådgivning, som sikrer, at virksomheder og husholdninger effektivt kan spare yderligere på energien i et af verdens mest energieffektive lande.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Tillægges motiver uden hold i virkeligheden
Elnetselskaberne udgør Danmarks største andelsbevægelse – 1,8 mio. danskere og virksomheder ejer elnettet sammen. Dermed er det en primært forbrugerejet elsektor, som på samfundets vegne historisk har accepteret at løfte den største del af opgaven.

El-netselskaberne løser opgaven på præcis samme vilkår som fjernvarmeselskaberne – de får dækket deres nødvendige omkostninger, hverken mere eller mindre.

Vi tænker på elkundernes omkostninger, når vi er tilbageholdende i forhold til at skulle udbrede energispareordningen til at dække generelle energipolitiske mål. Faren er, at ordningen bliver en PSO betalt af elkunderne, der går til blandt andet finansiering af investeringer i fjernvarmesektoren, som fjernvarmekunderne rettelig burde betale inden for rammerne af den helt særlige økonomiske regulering, som fjernvarmen er underlagt.

Derfor tillægger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, elnetselskaberne motiver om udelukkende profithensyn, som ikke har hold i virkeligheden. Beskyldningen er ydermere pudsig al den stund, at mange selskaber både er aktive i fjernvarme og el, og vi derfor deler ganske mange og betydende medlemmer.

Tror på markedsøkonomi
Jeg kan kun svare for egne medlemmer, men jeg oplever sådan set en villighed til at løfte et stort samfundsansvar og bekymring for kundernes vilkår. Uanset om vi taler el- eller varmekunder. Et aktuelt eksempel er vores ønske om at få PSO helt væk fra elregningen som en vej til omkostningseffektiv grøn omstilling.

I Dansk Energi tror vi på markedsøkonomi og profit som en god driver for levering af kvalitet, effektive investeringer og drift. At andre kan have et modsatrettet synspunkt er fair. Det får os ikke til at skyde dem dunkle motiver i skoen. Når det gælder energispareordningen, er det vores udgangspunkt, at alle, der sælger til energi til slutkunder, skal have en ensartet forpligtigelse.

Den forpligtelse skal tage hensyn til omfanget af energisalg, og om sektoren har egne aktiver, som modtager støtten. At oliebranchen år efter år slipper uden om at løfte sin andel er tæt på en energipolitisk skandale.

Tænker på kunderne
Vi tænker på elkundernes omkostninger, når vi er tilbageholdende i forhold til at skulle udbrede energispareordningen til at dække generelle energipolitiske mål. Faren er, at ordningen bliver en PSO betalt af elkunderne, der går til blandt andet finansiering af investeringer i fjernvarmesektoren, som fjernvarmekunderne rettelig burde betale inden for rammerne af den helt særlige økonomiske regulering, som fjernvarmen er underlagt.

Hvis man skal være tro overfor at skabe mest mulig værdi til kunderne, det vil sige effektivt og fair, så bør man fra politisk hold fokusere på kernen i energispareopgaven: At sikre et lavere energiforbrug med en fair omkostningsfordeling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00